Acte necesare inmatriculare auto

Tu stii care sunt acte necesare inmatriculare auto? Dar care este procedura de vanzare cumparare auto? Iti spunem noi.

1. Acte necesare inmatriculare auto. Introducere

In primul rand ca sa intelegem setul de acte necesare inmatriculare auto mai intai sa definim inmatricularea auto. Ca sa poti circula cu un autovehicul pe drumurile publice acesta trebuie inmatriculat. Practic, inmatricularea auto este intreg procesulul de inregistrare a unui autovehicul. In urma inmatricularii autovehiculul va avea un certificat de inmatriculare si un numar de inmatriculare. Acestea sunt unice pentru fiecare autovehiculul.

Deci, procedura și documentele necesare pentru înmatricularea unui autovehicul definesc generic termenul de acte necesare inmatriculare auto. Acestea variaza în funcție de legislația specifică a țării în care se efectuează înmatricularea.

2. Care este procedura de inmatriculare auto?

Procedura este diferita. Daca vorbim de transcriere auto procedura este diferita de inmatricularea unui auto din import. Acum sa le luam pe rand.

Prețurile DocExpress | Acte auto & RCA

Prețurile serviciilor noastre au rolul de a-ți oferi calea cea mai accesibilă pentru completarea actelor, a contractelor și formularelor, ușurând aceste acțiuni și reducând considerabil timpul necesar completării.

În funcție de serviciile contractate, prețurile noastre sunt:

  1. Redactare acte auto cu livrare prin email doar 99,98 lei (inclusiv TVA)
  2. Redactare acte auto cu ridicare din sectorul 1, zona Aviatiei/Pipera. Preț 149,99 lei (inclusiv TVA)
  3. Redactare acte auto cu livrare prin curier in Romania. Preț 169,99 lei (inclusiv TVA)
  4. Serviciul de Acte auto online. Cel mai mic pret! Doar 29,99 lei 49.99 lei (inclusiv TVA)
  5. Asigurare auto RCA. Prețurile de ofertă sunt afișate după completarea informațiilor și datelor specifice

3. Acte necesare transcriere auto

In primul rand transcrierea auto inseamna inmatricularea de un nou proprietar al un autovehicul deja inmatriculat in Romania. Deci procedura de transfer a înmatriculării unui autovehicul de la un proprietar la altul. Adica procesul de schimbare a titularului înregistrării autovehiculului în documentele oficiale ale DRPCIV.

Procedura de transcriere auto este necesară si obligatorie atunci când un vehicul schimbă proprietarul fie prin vânzare, donație sau orice alt mod de transfer al dreptului de proprietate. Aceasta implică actualizarea informațiilor din documentele vehiculului, inclusiv a certificatului de înmatriculare și a altor documente asociate, pentru a reflecta noile detalii ale noului proprietar.

In acest caz, setul de acte necesare transcriere auto este:

  1. Cererea solicitantului model DRPCIV
  2. Dovada înregistrării la Taxe locale / DITL
  3. Dovada plăţii certificatului de înmatriculare
  4. Actul de identitate în original
  5. Procura specială autentificată de notarul public, daca documentele se depun de o altă persoană
  6. Copia RCA pe numele proprietarului în termenul de valabilitate. Poti incheia polita ta RCA chiar aici.
  7. Documentul care atestă dreptul de proprietate
  8. Cartea de identitate a vehiculului, original plus copie
  9. Dovada ITP în termenul de valabilitate
  10. Certificatul de înmatriculare emis pe numele fostului proprietar
  11. Plăcuţele cu numărul de înmatriculare. Acestea trebuie prezentate chiar si în situația în care combinația numărului de înmatriculare a fost păstrată de fostul proprietar. Acestea se vor restituii pe loc solicitantului.
  12. Plăcuţele cu numărul de înmatriculare a cărui combinație a fost păstrată anterior de către solicitant.
  13. Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare (cu excepţia cazului în care acestea se transferă automat noului proprietar, sau a cazului în care acesta solicită atribuirea unei combinații a numărului de înmatriculare păstrate anterior).

4. Acte inmatriculare auto noi

Procedura in cazul masinilor noi este aceieasi. totusi, procesul de înmatriculare a unei mașini noi în România implică mai multe etape și necesită prezentarea unor documente specifice. Iată pașii generali pe care trebuie să-i urmați:

  1. Achiziționarea mașinii:
    • Cumpărați mașina de la un dealer autorizat obținând toate documentele necesare privind vânzarea (factura, certificatul de garanție, CIV, etc.).
  2. Obținerea codului de înmatriculare provizoriu:
    • Dealerul vă va furniza un cod de înmatriculare provizoriu care vă permite să circulați cu mașina pe drumurile publice până la obținerea înmatriculării definitive.
  3. Asigurarea RCA. Foarte important. Pentru asigurari auto clic DocExpress asigurare RCA
    • Înainte de a vă prezenta la înmatriculare, trebuie să încheiați o poliță de asigurare RCA (Răspundere Civilă Auto).

Lista de acte inmatriculare auto este aceiasi cu cea de la punctul 2 mai putin urmatoarele:

  1. Dovada ITP în termenul de valabilitate
  2. Certificatul de înmatriculare emis pe numele fostului proprietar
  3. Plăcuţele cu numărul de înmatriculare. Acestea trebuie prezentate chiar si în situația în care combinația numărului de înmatriculare a fost păstrată de fostul proprietar. Acestea se vor restituii pe loc solicitantului.

Nota Privitor la documentul care atestă dreptul de proprietate (alineatul 7) de mai sus, pt leasing situatia este diferita. Astfel, se prezinta un extras din contractul de leasing care să conţină cel puţin urmatoarele:

– părţile contractului
– obiectul contractului
– durata
– datele de identificare ale vehiculului
– semnăturile părţilor
Acest extras trebuie prezentat atat în original cat si în copie.

Nu uita ca vei avea nevoie de copia RCA pe numele tau. Si o poti rezolva imediat chiar aici: Încheie acum o polița RCA Ieftin!

Este important să verificați regulamentele și procedurile specifice în vigoare, deoarece acestea pot suferi modificări în timp. De obicei, informații actualizate pot fi găsite pe site-ul oficial al DRPCIV sau puteți contacta direct această instituție pentru detalii precise.

5. Acte vanzare cumparare auto

Sintagma acte vanzare cumparare auto in general se refera la actele necesare in cazul vanzarii cumpararii unui auto uzat (second hand). Practic, actele de vanzare cumparare auto includ setul de acte necesare inmatriculare auto precum si pe cele de radiere auto.

6. Acte necesare radiere auto

Prin radiere se intelege procesul invers inmatricularii. Radierea auto reprezintă procedura de ștergere a unui autovehicul din evidența oficială a DRPCIV. Radierea poate avea loc în diverse situații, cum ar fi vânzarea autovehiculului, casarea acestuia, donația sau exportul în altă țară. Actele necesare pentru radierea auto pot varia ușor în funcție de circumstanțe.

Astfel radierea auto este o operatiune distincta. Procedura de radiere se finalizeaza tot la DRPCIV desi este implicat si DITL-ul.

In acest articol abordam doar situatia in care vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat în vederea dezmembrării. Lista de acte necesare radiere auto este:

  1. Cerere
  2. Certificatul de înmatriculare – original;
  3. Plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
  4. Cartea de identitate a vehiculului în original;
  5. Documentul care atestă dezmembrarea, casarea sau predarea unei unităţi specializate în vederea dezmembrării (certificate de distrugere);
  6. Certificatul de atestare fiscală.
  7. Certificat de radiere – 3 exemplare;
  8. Actul de identitate al solicitantului, în original.
  9. La persoanele juridice actele societatii și împuternicirea reprezentatului legal (delegaţie)
  10. Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.

7. Unde obtin setul de acte auto? Dar setul de acte necesare inmatriculare auto?

In general prin acte auto se intelege atat acte necesare inmatriculare auto cat si acte necesare radiere auto. In functie de tipul achizitiei nou sau uzat (second had/ sh) si de proveninta poti accesa orice serviciu DocExpress. Poti alege Acte auto online sau Redactare acte auto.
DocExpress este un birou acte auto cu servicii online. Pe platforma iti poti face singur setul de acte auto online, serviciu disponibil non stop. Serviciile de redactare acte auto sunt disponibile de luni-vineri.

Comandă acum

Redactare acte auto acte auto online RCA ieftin