Cum se inmatriculeaza un scuter cu capacitate mica?

Desi cuvantul inmatriculare nu se accepta in cazul scuterului, vom relata in acest articol toate formalitatile pentru procedura respectiva. Daca ati cumparat un scuter si doriti sa il conduceti, va trebui sa il inscrieti la toate autoritatile competente. Forma definitorie a termenului pentru acest proces este inscriere auto. Actele scuterului vor trebui prezentate la doua sau mai multe institutii. Va conta foarte mult in cadrul acestei proceduri, tara de provenienta a vehiculului. In randurile de mai jos, veti vedea forma de inscriere, institutiile convenite si actele necesare.

Scuterele sunt in prezent de mai multe tipuri. Astfel, avem scutere cu capacitate cilindrica mica ( de pana in 49 de cmc ) si scuterele mari. Cele din urma se vor inmatricula in cadrul Directiei de Inmatriculari si Permise. Ele vor suporta toate procedurile de inmatriculari auto: Inregistrarea la Taxe si Obtinerea placutelor de la DRPCIV. Acestea vor fi inmatriculate precum o masina normala. In acest articol vom discuta despre scuterele cu capacitatea cilindrica mica. Astfel, vom face referire la cele cu capacitatea cilindrica de pana in 49 de centimetri cubi.

Inregistrarea unui scuter cu capacitate mica

Daca la scuterele cu capacitate mare, avem inmatricularea in cadrul institutiei DRPCIV, pentru cele mici procedura se va finaliza in cadrul Primariei.

Inregistrarea scuterului in cadrul acestei institutii, se va realiza doar dupa ce au fost finalizate toate procedurile anterioare. Astfel, pana a ajunge cu dosarul acestui vehicul la Primarie, vom avea alte entitati de vizat. Daca vehiculul este achizitionat din Romania, va trebui sa ne prezentam doar la: DGITL si Primarie. Pentru scuterele achizitionate din Uniunea Europeana, va trebui sa ajungem la: RAR, DGITL si Primarie. De asemenea, pentru cele cumparate din afara Uniunii Europene, trebuie sa prezentam dosarul de inscriere la: RAR, Serviciul Vamal, DGITL si Primarie.

Realizarea RAR-ului pentru scutere

Dupa cum puteti observa in randurile de mai sus: Conteaza foarte mult in procesul de inregistrare, locul din care provine scuterul. Daca acesta este adus din afara tarii, vor fi 3 sau 4 entitati la care va trebui sa ne prezentam. RAR-ul este una dintre acestea.

Prezenta la RAR este obligatorie pentru scuterele cumparate din afara tarii. De asemenea, pe langa acte, proprietarul va trebui sa prezinte scuterul in conditii optime de inspectie. Actele necesare pentru a trece RAR-ul sunt: documentele de provenienta ( certificatele de inmatriculare straine ), actele de achizitie si documentele de identificare ale proprietarului.

Dupa efectuarea Inspectiei tehnice, veti primi din partea aceste entitati: Cartea auto si Certificatul de inspectie tehnica.

Serviciul Vamal pentru scutere

Declaratia vamala va trebui obtinuta pentru orice vehicul adus din afara Uniunii Europene. Aici se va achita TVA-ul si Taxa Vamala. Cele doua vor calcula in total 29% din valoarea scuterului pe piata din Romania. Daca acesta are pretul pe piata de 20000 de euro, dar tariful de achizitie este 10000, se va aplica primul numar.

In analiza TVA-ului si a Taxei Vamale, se va studia pretul vehiculului pe piata din tara noastra. Nu se va tine cont in cadrul acestui raport de valoarea din factura.

Din cadrul acestei institutii veti primi Declaratia Vamala. Acest document va fi prezentat in cadrul Directiei de Taxe si Impozite.

Inscrierea unui scuter la Taxe si Impozite

Indiferent de locul din care este achizitionat scuterul, va trebui sa va prezentati la aceasta institutie. Aici se declara vehiculul, pentru a fi stabilit impozitul in urmatorul an. De asemenea, fiecare localitate detine un centru de Taxe si Impozite ( DGITL ). De aceea, va trebui sa prezentam dosarul doar la entitatea DGITL de care apartinem.

Daca suntem in Bucuresti sectorul 3, va trebui sa ne infatisam doar la centrele DGITL din acest sector.

Care sunt actele pentru inscrierea scuterului la DGITL?

In functie de locul de unde este achizitionat scuterul, setul de documente se va mari sau micsora. Astfel, actele pentru declararea scuterului sub capacitate de 49 cmc sunt urmatoarele:

  • documentele de identificare ale proprietarului
  • actele de proprietate
  • traducerea actelor de proprietate ( pentru scuterele aduse din afara tarii )
  • cartea auto ( daca scuterul este cumparat din strainatate, va trebui facut RAR-ul inainte de DGITL )
  • documentele de inmatriculare straine ( daca este adus din afara tarii )
  • traducerea actelor de inmatriculare straine ( pentru scuterele cumparate din afara Romaniei )
  • declaratia Vamala ( pentru scuterele achizitionate din afara Uniunii Europene. Va trebui inainte de DGITL sa fie facuta Vama si RAR-ul )

Ce documente voi primi dupa declararea scuterului la DGITL?

Din cadrul acestei institutii, veti primi urmatoarele acte:

  • Decizia de Impunere
  • Factura sau contractul cu numar REMTII

Inregistrarea auto a scuterului la Primarie

Ultima etapa ce va trebui urmata in cadrul acestui proces este inregistrarea si inmatricularea scuterului la Primarie. Aceasta procedura se va realiza doar la Primaria de care apartineti. Daca aveti domiciliul sau sediul in Brasov, va trebui sa inregistrati scuterul doar in judetul Brasov.

Ce acte sunt necesare pentru inregistrarea la Primarie?

La fel ca in situatiile de mai sus, va conta locul de provenienta al vehiculului. In randurile urmatoare, va expunem lista de documente pentru toate tipurile de scutere:

  • documentele de identificare ale proprietarului
  • actele de proprietate
  • traducerea actelor de proprietate ( pentru scuterele aduse din afara tarii )
  • cartea auto
  • documentele de inmatriculare straine ( daca este adus din afara tarii )
  • traducerea actelor de inmatriculare straine ( pentru scuterele cumparate din afara Romaniei )
  • inspectia tehnica primita de la RAR
  • dovada locului de parcare al scuterului

Exceptii pentru inregistrarea scuterelor pe Primarie

Pentru scuterele second hand cumparate din Romania, va trebui sa se prezinte suplimentar radierea fostului proprietar. In ultimele randuri va explicam cum se aplica aceasta procedura.

Scuterele second hand ce au fost achizitionate din Romania, au fost inregistrare de fostul proprietar. Acesta a realizat aceeasi procedura de inregistrare. Desigur, ca procesul s-a efectuat la Primaria de unde acesta apartine. In aceasta situatie, fostul detinator va trebui sa radieze vehiculul din institutie. Aici va primi un document, ce atesta ca scuterul a fost scos din evidentele Primariei si ca va putea fi inregistrat de noul proprietar.

Am vrut in acest articol sa va prezentam toata operatiunea de inregistrare a unui scuter. Ati vazut etapele atat pentru vehiculele cumparate din tara noastra, cat si pentru cele din afara. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la final!

Comandă acum

Redactare acte auto acte auto online RCA ieftin