Obține ghidul complet privind procedura de vânzare-cumpărare auto. Întocmește actele auto de care ai nevoie și vei primi gratuit ghidul DocExpress!

Cadrul legal

Începând cu 2018, a intrat în vigoare Ordinul nr. 1069/2016 pentru aplicarea HG 1/2016 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind codul fiscal. Astfel, s-a impus un nou model de contract pentru tranzacții cu autoturisme, denumit „Contract de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport”. Totodată, s-a eliminat necesitatea întocmirii fișei de înmatriculare auto.

Serviciul de acte auto

Serviciul de acte auto online este un serviciu dedicat atât persoanelor fizice cât si persoanelor juridice, care doresc să încheie un contract de vânzare-cumpărare auto având ca obiect un autovehicul înmatriculat în România. Prin accesarea serviciului de acte auto se obțin toate documentele necesare și obligatorii atât pentru vânzator cât și pentru cumparător respectiv actele auto pentru DITL și actele auto pentru DRPCIV (poliție).

Aplicația nu este disponibilă pentru autovehicule care nu sunt deja înmatriculate în România.

Procedura DocExpress pentru acte auto online (contract de vânzare-cumpărare autoturism și încheiere poliță RCA)

  1. Te înregistrezi în DocExpress cu datele personale și accepți termenii si condițiile de utilizare. (Mergi la pagina de înregistrare)
  2. Log-in. (Mergi la pagina de autentificare)
  3. Alege serviciul acte auto online. Preț 39,99 lei (inclusiv TVA). (Mergi la serviciul de acte auto online)
  4. Având în vedere regulamentul GDPR, este necesar și obligatoriu ca și cealaltă parte contractantă, vânzător auto sau cumpărator auto, să-și exprime consimțământul scris. Astfel, din cadrul aplicației vei trimite o invitație prin email (este obligatoriu să știi emailul partenerului de contract), care trebuie să fie acceptată pentru folosirea serviciilor DocExpress. După acceptarea invitației și crearea unui cont de utilizator, se poate trece la completarea documentelor.
  5. Completezi documentele indicate. (Mergi la documentele tale)
  • Dacă ești Vânzător vei completa următoarele: contractul de vânzare-cumpărare, Anexa 1 (scoaterea din evidență a mijloacelor de transport de la DITL), Cererea pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală
  • Dacă ești Cumpărător vei completa următoarele: contractul de vânzare-cumpărare (doar dacă nu l-a completat Vânzătorul), Anexa 5 (Declarație fiscală pentru stabilirea impozitului/taxei pe mijloacele de transport aflate în proprietatea persoanelor fizice sau a persoanelor juridice la DITL) și cerere RCA (obligatorie prin Legea nr. 132/2017. Contractul RCA existent (al Vânzătorului) încetează la data la care proprietarul mașinii, în cazul de față Vânzătorul, transmite dreptul de proprietate asupra mașinii (vânzare, donație, etc). Astfel, noul proprietar, în cazul de față Cumpărătorul, trebuie să-și facă un RCA nou, propriu).
  1. Plătești serviciul contractat
  2. Primești un email sau descarci din contul tău documentele tale.
  3. Primești un email sau descarci din contul tău factura pentru serviciul contractat de acte auto online.