Serviciul de acte auto – vânzare-cumpărare

Începe completarea online a contractului de vânzare-cumpărare auto

Pasul 1 – Alege rolul tău în această tranzacțiePoți continua oricând completarea actelor din secțiunea Contul meu – Documente nefinalizate.

Atenție!
Anumite documente conțin informații de la persoane fizice care se află sub incidența regulamentului european pentru protecția datelor personale – GDPR. Folosirea serviciilor noastre presupune că părțile implicate sunt de acord cu prelucrarea și procesarea datelor cu caracter personal. Astfel, prin continuarea folosirii serviciilor noastre, vă exprimați în mod expres acordul că părțile implicate acceptă prelucrarea și procesarea datelor cu caracter personal.

Serviciul Acte Auto DocExpress: cum funcționează?

Pașii de urmat sunt foarte simpli, aplicația noastră asigurând trecerea pas cu pas prin fiecare etapă, astfel încat formularele complicate să devină ceva foarte simplu.

Ce ai de facut:

 1. Te înregistrezi în DocExpress cu datele personale, apoi verifici și accepți termenii și condițiile de utilizare.
 2. Intri în contul tău astfel creat
 3. Alegi serviciul „acte auto”.
 4. Completezi online formularele pentru contractul de vânzare-cumpărare auto („CONTRACTUL DE ÎNSTRĂINARE-DOBÂNDIRE A UNUI MIJLOC DE TRANSPORT”).

Asta este tot, de restul se ocupă DocExpress! Așa că hai să vedem ce anume vei primi:

Pentru cumpărator și vânzător: Contractul

 • Contractul de vânzare-cumpărare auto („CONTRACTUL DE ÎNSTRĂINARE-DOBÂNDIRE A UNUI MIJLOC DE TRANSPORT”)

Pentru cumpărator: Acte necesare înmatriculare auto

Așa cum spuneam, de restul se ocupă DocExpress, care va genera automat pentru tine următoarele acte auto:

 • Anexa 5 (Declarație fiscală pentru stabilirea impozitului/taxei pe mijloacele de transport aflate în proprietatea persoanelor fizice sau a persoanelor juridice la DITL – Direcția teritorială de Taxe și Impozite Locale)
 • Cererea de înmatriculare a autovehiculului, transcriere, duplicat la certificatul de înmatriculare, certificatul de radiere, autorizare provizorie, care se depun la DRPCIV (nu uita că pentru depunerea actelor poți face programare online și că depunerea actelor nu va fi admisă dacă nu ai actul de identitate la tine)
 • Oferte de asigurare RCA (obligație stabilită prin Legea nr. 132/2017). Contractul RCA existent (al Vânzătorului) încetează la data la care proprietarul mașinii – Vânzătorul, transmite dreptul de proprietate asupra mașinii (vânzare, donație etc). Astfel, noul proprietar – Cumpărătorul, trebuie să-și facă un RCA nou, propriu.
 • Ghidul DocExpress privind actele auto (varianta documentelor tipărite)

Pentru depunerea actelor la autoritățile în drept, vei mai avea nevoie și de:

 • Carte / buletin de identitate
 • Certificat de căsătorie
 • Cartea de identitate a vehiculului

Pentru vânzător: Acte necesare radiere auto

La fel ca pentru Cumpărător, DocExpress face totul și va genera automat pentru tine următoarele acte auto:

 • Anexa 1 (scoaterea din evidența DITL a mijloacelor de transport înstrăinate)
 • Cererea pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală (necesară la Taxe și Impozite Locale)
 • Ghidul DocExpress privind actele auto (varianta documentelor tipărite)

Cum se finalizează procedura acte înmatriculare auto

Achitarea serviciilor DocExpress:

Se achită serviciul contractat – respectiv suma de 24,99 lei (include TVA). Plata se poate face cu cardul sau prin ordin de plată (nu se mai poate achita prin mandat poștal).

Eliberarea documentelor:

Primești un email sau descarci din contul tău documentele – „acte vânzare-cumpărare auto”.

Aplicația DocExpress îți pune la dispoziție documentele ambelor părți contractante (ale Vânzătorului auto și ale Cumpărătorului auto).

Tot la acest pas, primești un email sau descarci din contul tău factura pentru serviciul de acte auto contractat.

Notă: Începând cu data semnării contractului, dobânditorul are calitatea de proprietar de drept și de fapt asupra mijlocului de transport ce face obiectul contractului de înstrăinare-dobândire, preluând toate obligațiile prevăzute de lege, inclusiv cele legate de transcrierea vehiculului pe numele său (care trebuie realizată în maximum 30 de zile de la data încheierii actului).

ATENȚIE:

Valabilitatea contractelor de vânzare-cumpărare auto (CONTRACT DE ÎNSTRĂINARE – DOBÂNDIRE A UNUI MIJLOC DE TRANSPORT) acționează numai de la data care a fost trecută în contract la rubrica ,,Data și locul încheierii contractului

ATENȚIE:

Contractul de vânzare-cumpărare auto (CONTRACT DE ÎNSTRĂINARE – DOBÂNDIRE A UNUI MIJLOC DE TRANSPORT) se imprimă în 5 exemplare care vor fi semnate în original atât de Vânzător, cât și de Cumpărător.

ATENȚIE:

Prin completarea și depunerea acestor acte, ambele părți semnatare își asumă răspunderea, cunoscând prevederile legale privind falsul și uzul de fals, că toate informațiile înscrise în contract și anexe corespund realității.

Serviciul nostru de acte auto este un serviciu dedicat atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice care doresc să încheie un contract de vânzare-cumpărare auto având ca obiect un autovehicul înmatriculat în România. Aplicația, pentru moment, nu este disponibilă pentru autovehicule care nu sunt deja înmatriculate în România și nici pentru persoanele juridice.

Cadrul legal

În 2021, în România, pentru tranzacțiile care presupun vânzarea sau cumpărarea unui mijloc de transport, este în vigoare Ordinul nr. 1069/2016 pentru aplicarea HG 1/2016 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind codul fiscal.

Ce aduce nou această legislație: în primul rând, s-a impus un nou model de contract pentru tranzacții cu autoturisme, denumit „Contract de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport”. Totodată, s-a eliminat necesitatea întocmirii documentului „Fișa de înmatriculare auto”.

Deși procedurile descrise în aceste acte normative nu prezintă mari diferențe în funcție de criteriul personalității juridice (fiind valabile atât pentru persoanele juridice), serviciile noastre au fost adaptate atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice. Aceleași reguli sunt valabile pentru orice tip de tranzacție – deci și pentru vânzarea-cumpărarea unui autoturism second hand.

Abordăm în final un ultim aspect, pentru că ni se pune uneori această întrebare: sunt valabile actele auto completate de catre o terță persoană, alta decât cumpărătorul sau vânzătorul? Răspunsul este foarte simplu: categoric da. Singurul lucru care nu se poate face prin intermediari (cu excepția procurilor notariale) este semnătura persoanei în drept. În rest, tot ceea ce face DocExpress este să vă asigure că:

 • Documentele vor fi întotdeauna completate pe formularele valabile în perioada respectivă. Sunt multe modele vechi ce pot fi găsite pe Internet,  însă noi verificăm atent tot ce punem la dispoziți, conținutul fiind actualizat cu toate modificările care mai apar în timp.
 • Toate datele pe care le introduci în aplicație vor ajunge exact așa în documentele finale. Nu mai există riscul ca dactilografa de la biroul de acte auto să încurce o literă sau o cifră.
 • Actele pe care ți le furnizăm sunt perfect formatate pentru a putea fi tipărite la orice imprimantă A4. Poți să le tipărești acasă, la birou, sau la orice centru de copiere / printare – unde este de ajuns sa dai forward la emailul primit de la noi care conține toate actele.
 • Dacă descoperi la un anumit moment că ai introdus greșit anumite informații, toate datele introduse inițial în aplicația noastră rămân salvate, astfel încât este de ajuns să intri în cont, să corectezi doar ce trebuie, apoi să scoți din nou actele, fără să trebuiască să faci totul de la zero, așa cum se întâmplă în celelalte aplicații de acest gen.
 • Orice s-ar întâmpla – poate se șterge emailul din greșeală, sau rătăcești un exemplar, documentele procesate de către noi pentru care ai achitat tariful îți rămân la dispoziție în contul de client de pe DocExpress.ro – poți intra orcând să le mai descarci o dată.
 • Pe viitor, în cazul în care dorești o nouă tranzacție de vânzare-cumpărare auto sau de reînnoire a poliței RCA, este suficient să intri în cont și să generezi actele de care ai nevoie sau o nouă poliță RCA. Datele sunt deja în aplicație, nu va fi necesar decât să confirmi că informațiile tale sau ale autovehicolului sunt de actualitate, astfel încât toată operațiunea va dura doar câteva minute. Astfel, o să te bucuri de timpul pe care îl vei scuti folosind aplicația noastră.
 • Pe măsură ce vom dezvolta noi servicii, vei putea beneficia cu prioritate. În curând o să-ți punem la dispoziție un nou set de servicii pentru auto cum ar fi: ITP, rovignetă, semnarea electronică a actelor de vânzare- cumpărare auto, inclusiv transmiterea actelor semnate electronic către instituțiile statului: DITL, DRPCIV etc. Astfel, într-un viitor apropiat, nu va mai fi necesar să te deplasezi la instituțiile statului implicate în procesul de vânzare-cumpărare auto (DITL, DRPCIV etc.), totul fiind gestionat direct din aplicația noastră de generare acte auto online.