Acte auto online by DocExpress

Începe completarea online a contractului de vânzare-cumpărare auto

Pasul 1 – Alege rolul tău în procedura încheierii unui contract vânzare-cumpărare auto cu DocExpressPoți continua oricând completarea actelor din secțiunea Contul meu – Documente nefinalizate.

Atenție!
Anumite documente conțin informații de la persoane fizice care se află sub incidența regulamentului european pentru protecția datelor personale – GDPR. Folosirea serviciilor noastre presupune că părțile implicate sunt de acord cu prelucrarea și procesarea datelor cu caracter personal. Astfel, prin continuarea folosirii serviciilor noastre, vă exprimați în mod expres acordul că părțile implicate acceptă prelucrarea și procesarea datelor cu caracter personal.

Serviciul Acte Auto DocExpress: cum funcționează sau ce ai de făcut

Pașii de urmat sunt foarte simpli. Pe scurt, tot ce ai de facut este să:

1. Te înregistrezi în DocExpress. Dacă ai un cont google te poți loga direct.
2. Intri în contul tău
3. Alegi serviciul „acte auto”, adică apeși butonul din meniu Întocmește actele auto sau din Contul meu/Întocmește actele auto
4. Completezi online un singur document, respectiv modelul de contract vânzare-cumpărare auto.

Asta este tot! De restul se ocupă DocExpress. Adică? DocExpress va genera automat toate actele auto atât pentru vânzătorul auto (acte necesare radiere auto) cât și pentru cumpărătorul auto (acte necesare înmatriculare auto).

Și ar mai fi ceva de făcut! După 10, maxim 15 minute, te relaxezi pentru că ai setul complet de acte auto gata de depunere.

Procedura completării online a unui contract vânzare-cumpărare auto

Indiferent dacă vinzi sau cumperi un autovehicul procedura DocExpress privind completarea online a unui contract vânzare-cumpărare auto este aceeași. Astfel, după ce ai selectat din meniu Întocmește actele auto sau din Contul meu / Întocmește actele auto meu apeși butonul Incepe acum. Urmează să selectezi părțile, respectiv dăcă ești vânzător auto sau cumpărător auto, persoană fizică sau juridică.

Pasul următor este să completezi online un contract vânzare-cumpărare auto. Durează cam 10, maxim 15 minute, depinde de tine. Dacă vrei să te oprești și să continui mai târziu, nu-i bai: apași butonul SAVE și poți ieși din platformă. Când te întorci, continui de unde te-ai oprit.

Ce urmează după ce ai completat online un contract vânzare-cumpărare auto

Așa cum spuneam și mai devreme, după ce ai completat online un contract vânzare-cumpărare auto DocExpress va genera automat toate acte auto atât pentru vânzătorul auto (acte necesare radiere auto) cât și pentru cumpărătorul auto (acte necesare înmatriculare auto). Înainte să descarci setul de acte auto completate va trebui să achiți cu un card bancar prețul serviciilor DocExpress (39,99 lei).

Care sunt actele auto pe care le primești după ce ai completat online un contract vânzare-cumpărare auto

DocExpress împarte acte auto generate automat in 3 categorii:

Documente comune atât pentru vânzătorul auto cât și pentru cumpărătorul auto

In această categorie intră ce ai completat mai devreme, respectiv contract vânzare-cumpărare auto. Acesta este un document comun și va trebui semnat de ambele părți adică de vânzătorul auto și de cumpărătorul auto.

PS. denumirea oficială a unui contract vânzare-cumpărare auto este ,,CONTRACT DE ÎNSTRĂINARE-DOBÂNDIRE A UNUI MIJLOC DE TRANSPORT”.

Documente doar pentru cumpărătorul auto, respectiv acte necesare înmatriculare auto

Pentru cumpăratorul auto setul de acte necesare înmatriculare auto sunt:

 • Declarație fiscală pentru stabilirea impozitului/taxei pe mijloacele de transport
 • Cererea de înmatriculare a autovehiculului
 • Oferte de asigurare RCA (obligație stabilită prin Legea nr. 132/2017).Contractul RCA existent (al Vânzătorului) încetează la data la care proprietarul mașinii (adică Vânzătorul auto), transmite dreptul de proprietate asupra mașinii (vânzare, donație etc). Astfel, noul proprietar – Cumpărătorul, trebuie să-și facă un RCA nou, propriu.
 • Ghidul DocExpress privind procedura vânzare auto, respectiv acte necesare înmatriculare auto și respectiv acte necesare radiere auto

Pentru depunerea setului de acte auto la autoritățile în drept, vei mai avea nevoie și de:

 • Carte / buletin de identitate
 • Certificat de căsătorie (dacă e cazul)
 • Cartea de identitate a vehiculului
 • Talonul mașinii
 • Eventual procură sau împuternicire pentru încheierea unui contract vânzare-cumpărare auto. Preferabil în procură să scrie că persoana imputernicită este mandatată să încheie toate acte auto (setul complet de acte necesare înmatriculare auto) nu doar contract vânzare-cumpărare auto

Documente doar pentru vânzătorul auto, respectiv acte necesare radiere auto

La fel ca pentru cumpărătorul auto, DocExpress face totul și va genera automat pentru vânzătorul auto următoarele acte necesare radiere auto:

 • Declarație de scoaterea din evidența DITL a mijloacelor de transport înstrăinate
 • Cererea pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală
 • Ghidul DocExpress privind procedura vânzare auto, respectiv acte necesare înmatriculare auto și respectiv acte necesare radiere auto

Pentru depunerea setului de acte auto la autoritățile în drept, vei mai avea nevoie și de:

 • Carte/buletin de identitate
 • Cartea de identitate a autovehiculului (mașinii)
 • Talonul autovehiculului (mașinii)
 • Eventual procură sau împuternicire pentru încheierea unui contract vânzare-cumpărare auto. Preferabil în procură să scrie că persoana imputernicită este mandatată să încheie toate acte auto (setul de acte necesare radiere auto) nu doar contract vânzare-cumpărare auto

Cum se finalizează procedura acte înmatriculare auto

Procedura acte înmatriculare auto se finalizează in cadrul platformei prin achitarea serviciilor DocExpress cu un card bancar.

Transmiterea/descărcarea actelor auto, inclusiv a contract vânzare cumpărare auto

După ce ai completat online modelul de contract vanzare cumparare auto și ai achitat pretul pentru serviciul acte auto, DocExpress generează automat setul complet de acte auto (acte necesare radiere auto și respectiv acte necesare înmatriculare auto) pe care ți le trimite prin email. Totodata, ai posibilitatea să descarci setul complet de acte auto din contul tău, secțiunea Comenzi finalizate (documentele „acte vânzare-cumpărare auto”).

Alături de setul complet de acte auto vor fi incluse factura fiscală pentru serviciul de acte auto contractat și ghidul DocExpress privind procedura vânzare auto, respectiv acte necesare înmatriculare auto și respectiv acte necesare radiere auto.

Notă: Începând cu data semnării unui contract vanzare cumparare auto, dobânditorul are calitatea de proprietar de drept și de fapt asupra mijlocului de transport ce face obiectul contract vanzare cumparare auto (contractului de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport), preluând toate obligațiile prevăzute de lege, inclusiv cele legate de transcrierea vehiculului pe numele său (care trebuie realizată în maximum 30 de zile de la data încheierii actului la Impozite și Taxe Locale și de 90 zile la DRPCIV).

ATENȚIE:

Valabilitatea contractelor de vânzare-cumpărare auto (CONTRACT DE ÎNSTRĂINARE – DOBÂNDIRE A UNUI MIJLOC DE TRANSPORT) acționează numai de la data care a fost trecută în contract la rubrica ,,Data și locul încheierii contractului

ATENȚIE:

Un contract vanzare cumparare auto (contract de înstrăinare – dobândire a unui mijloc de transport) se imprimă în 5 exemplare care vor fi semnate în original atât de Vânzătorul auto cât și de Cumpărătorul auto.

ATENȚIE:

Prin completarea unui contract vanzare cumparare auto și depunerea setului de acte auto la autorități, ambele părți semnatare își asumă răspunderea, cunoscând prevederile legale privind falsul și uzul de fals, că toate informațiile înscrise în contract vanzare cumparare auto precum și in actele auto subsecvente corespund realității. DocExpress nu își asumă în niciun fel răspunderea privind datele introduse în contract vanzare cumparare auto de către utilizatori. Astfel, serviciu de acte auto DocExpress nu presupune și nu include verificarea datelor introduse de utilizatori în contract vanzare cumparare auto și nici depunerea actelor auto la autoritațile statului.

Descrierea serviciul acte auto DocExpress

Serviciul DocExpress de acte auto este un serviciu online dedicat atât persoanelor fizice cât și persoanelor juridice care doresc să încheie un contract vânzare-cumpărare auto având ca obiect un autovehicul înmatriculat în România. Serviciul DocExpress de acte auto, pentru moment, nu este disponibil pentru autovehicule care nu sunt încă înmatriculate în România.

Cadrul legal privind încheierii unui contract vânzare-cumpărare auto, a actelor necesare radiere auto și respectiv a acte înmatriculare auto

În 2021, în România, pentru tranzacțiile care presupun vânzarea sau cumpărarea unui mijloc de transport, este în vigoare Ordinul nr. 1069/2016 pentru aplicarea HG 1/2016 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind codul fiscal.

Ce aduce nou această legislație? În primul rând, s-a impus un nou model contract vânzare-cumpărare auto pentru tranzacții cu autovehicule, denumit oficial „contract de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport”. Totodată, s-a eliminat necesitatea întocmirii documentului „Fișa de înmatriculare auto”, practic aceasta fiind înlocuita de noul format de contract vânzare-cumpărare auto .

Deși procedurile descrise în aceste acte normative nu prezintă mari diferențe în funcție de criteriul personalității juridice (fiind valabile și pentru persoanele juridice), serviciul acte auto DocExpress a fost adaptat pentru persoane fizice și respectiv pentru persoane juridice. Aceleași reguli sunt valabile pentru orice tip de tranzacție – deci și pentru vânzarea-cumpărarea unui autoturism second hand.

Abordăm în final un ultim aspect, pentru că ni se pune uneori această întrebare: sunt valabile actele auto, inclusiv modelul contract vânzare-cumpărare auto, dacă sunt completate de către o terță persoană, alta decât cumpărătorul auto sau vânzătorul auto? Răspunsul este foarte simplu: categoric da. Singurul lucru care nu se poate face prin intermediari este semnătura persoanei în drept (excepție fiind cazurile în care există semnate procuri notariale prin care persoana împuternicită este mandatată să încheie un contract vânzare-cumpărare auto sau toate acte auto nu doar un contract vânzare-cumpărare auto).

Garanțiile DocExpress privind completarea online a unui contract vânzare-cumpărare auto și generarea actelor necesare radiere auto și respectiv a acte înmatriculare auto

Folosind serviciul de acte auto DocExpress vă asiguram că:

 • Documentele (contract vânzare-cumpărare auto, acte necesare radiere auto, acte înmatriculare auto) vor fi întotdeauna completate pe formularele valabile în perioada respectivă. Sunt multe modele vechi ce pot fi găsite pe Internet, însă noi verificăm atent tot ce punem la dispoziție, conținutul fiind actualizat cu toate modificările care mai apar în timp.
 • Toate datele pe care le introduci în contract vânzare-cumpărare auto vor ajunge exact așa în documentele finale, respectiv în actele necesare radiere auto și respectiv a actelor înmatriculare auto. Cu DocExpress elimini riscul pe care îl ai mergând la un birou acte auto unde dactilografa ar putea să încurce o literă sau o cifră.
 • Actele auto pe care ți le furnizăm (contract vânzare-cumpărare auto și restul actelor necesare radiere auto și respectiv a acte înmatriculare auto) sunt perfect formatate pentru a putea fi tipărite la orice imprimantă A4. Poți să le tipărești acasă, la birou, sau la orice centru de copiere / printare – unde este de ajuns sa dai forward la emailul primit de la noi care conține toate setul complet de acte auto.
 • Dacă descoperi la un anumit moment că ai introdus greșit anumite informații în contract vânzare-cumpărare auto care s-au transmis mai departe în acte înmatriculare auto și respectiv în acte necesare radiere auto, DocExpress vă asigura că toate datele introduse inițial au fost salvate, astfel încât este de ajuns să intri în contul tău, să corectezi în contract vânzare-cumpărare auto doar ce s-a introdus greșit și apoi salvezi și finalizezi. DocExpress va genera din nou toate acte înmatriculare auto și respectiv acte necesare radiere auto, fără să trebuiască să faci totul de la zero, așa cum se întâmplă în alte aplicații de acest gen.
 • Orice s-ar întâmpla – poate se șterge emailul din greșeală, sau rătăcești un exemplar din contract vânzare-cumpărare auto, setul complet de acte auto generate de DocExpress pentru care ai achitat tariful îți rămân la dispoziție în contul tău de client. Astfel, poți intra oricând în DocExpress să le mai descarci o dată.
 • Pe viitor, în cazul în care dorești o nouă tranzacție de vânzare-cumpărare auto sau de reînnoire a poliței RCA, este suficient să intri în contul tău și să generezi actele auto de care ai nevoie sau o nouă poliță RCA. Datele introduse anterior în contract vânzare-cumpărare auto sunt deja în aplicație și ce îți rămâne de făcut este să confirmi că informațiile tale sau ale autovehicolului sunt încă de actualitate. Deci noua tranzacție de vânzare-cumpărare auto sau de reînnoire a poliței RCA va dura doar câteva minute și tu o să te bucuri de timpul pe care îl vei scuti folosind serviciile acte auto sau RCA dezvoltate de DocExpress.
 • Pe măsură ce vom dezvolta noi servicii, vei putea beneficia cu prioritate. În curând o să-ți punem la dispoziție un nou set de servicii pentru auto cum ar fi: ITP, rovignetă, semnarea electronică a actelor de vânzare- cumpărare auto, inclusiv transmiterea actelor semnate electronic către instituțiile statului: DITL, DRPCIV etc. Astfel, într-un viitor apropiat, nu va mai fi necesar să te deplasezi la instituțiile statului implicate în procesul de vânzare-cumpărare auto (DITL, DRPCIV etc.), totul fiind gestionat direct din platforma noastră de generare a tuturor acte auto online.