Contract vanzare cumparare auto. Intrebari si raspunsuri partea 2

Asa cum am promis, revenim cu un nou articol despre intrebari legate de un contract vanzare cumparare auto.

1. Ce este un contract auto?

Un contract auto este un acord în scris între un vânzător auto și un cumpărător auto în legătură cu transferul dreptului de proprietate asupra unui vehicul. Acest document legal stabilește termenii și condițiile tranzacției și este folosit pentru a înregistra detaliile specifice ale vânzării unui autovehiul.

In Romania, conform legilor in vigoare acesta are forma unui tipizat. In cazul in care exista si alte clauze stabilite de partile implicate privind vanzarea cumpararea auto este recomandat sa incheiati un contract de vânzare-cumpărare auto suplimentar. Gasiti mai multe detalii in articolul Contract auto suplimentar.

2. Completare contract vanzare cumparare auto

Orice document legat de vanzarea cumpararea auto trebuie completat corect cu date autentice. Asta inseamna ca toate date inscrise in setul de acte auto trebuie sa fie preluate din documente cum ar fi: buletin, carte auto (CIV), talon auto.

Daca doriti mai multe detalii va recomandam articolul Cum se completează rapid și fără erori un contract auto.

3. Contract auto online. Vrei un contract vanzare auto completat?

Mai nou se poate face totul online. Adica direct pe platforma online dupa care se tipaste si isi urmeaza cursul.

Pe scurt, intri in DocExpress, Acte auto online completezi datele, salvezi, platesti si tiparesti. Totul dureaza 10-15 minute. Doar ?

Daca doriti un contract auto online completat va recomandam serviciul Redactare acte auto.

Pentru un model completare contract vanzare cumparare auto citeste articolul Cum se completează un contract auto.

4. Unde se incheie contractul de vanzare-cumparare auto

Asa cum spuneam si in articolul precent (link aici) intrebarea are 2 sensuri.

Primul sens se refera la locul unde se incheie adica se semneaza. Acesta se poate incheia adica semna oriunde. Recomandarea DocExpress este sa specificati exact locul unde se incheie actul de vanzare-cumparare auto, adica localitatea.
Al 2-lea sens ar putea fi unde se poate redacta sau unde se face. In general la orice birou de acte auto.

Recomandarea DocExpress este sa folositi cu incredere serviciile online. Mai jos lista de servicii si preturile actualizate:

  1. Redactare acte auto cu livrare prin email doar 99,98 lei (inclusiv TVA)
  2. Redactare acte auto cu ridicare din sectorul 1, zona Aviatiei/Pipera. Preț 149,99 lei (inclusiv TVA)
  3. Redactare acte auto cu livrare prin curier in Romania. Preț 169,99 lei (inclusiv TVA)
  4. Serviciul de Acte auto online. Cel mai mic pret! Doar 29,99 lei 49.99 lei (inclusiv TVA)
  5. Asigurare auto RCA. Prețurile de ofertă sunt afișate după completarea informațiilor și datelor specifice

5. Cine plateste contractul de vanzare-cumparare auto?

Asa cum spuneam si in articolul precedent (link aici aici) nu este o regula. Totusi, corect ar fi ca acest cost sa fie impartit intre vanzatorul auto si cumparatorul auto.

6. Contract vanzare cumparare auto persoana juridica

Intrebarea de baza este daca o persoana juridica trebuie sau nu sa completeze tipizatul contract auto. Exista un model completat de contract auto?

Sa le luam pe rand. La persoane juridice tipizatul este optional daca persoana juridica este vanzatorul auto. In schimb, daca o firma, persoana juridica, este cumparatorul auto iar tranzactia se face cu o persoana fizica (vanzator auto), atunci tipizatul este obligatoriu.

Intre 2 persoane juridice se poate semna orice fel de contract vanzare cumparare auto, nu neaparat tipizatul auto. Ideea de baza este ca factura fiscala tine loc de contract vanzare cumparare auto in acest caz. Exista totusi niste reguli de completare a facturii fiscale in cazul unei tranzactii auto.

7. Model completat contract vanzare cumparare auto

Pentru un model model completat contract vanzare cumparare auto iti recomandam articolul articolul precedent (link aici).

8. Suma minima contract vanzare cumparare auto

Legat de suma minima care trebuie trecuta in setul de acte auto raspunsul este clar si fara echivoc. Pretul real. Pentru moment, nu se plateste impozit pe o tranzactie auto. In concluzie nu vedem niciun motiv sa nu se declare corect pretul real al unei operatiuni de vanzare cumparare auto.

9. Anulare contract vanzare cumparare auto

In primul rand se poate anula un act de vanzare cumparare auto semnat? Raspunsul ar fi da, atata vreme cat acesta nu si-a produs efectele. Adica nu a fost depus la autoritati si nu s-a produs radierea auto respectiv inmatricularea auto. Daca si-a produs efectele, respectiv s-a produs radierea auto si/sau inmatricularea auto, e mai complicat. Recomandarea DocExpress ar fi sa consultati un avocat in cazul in care ati ajuns in aceasta situatie.

10. Valabilitate contract vanzare cumparare auto?

Valabilitatea unui contract nu este limitata. Adica nu exista o data de expirare. In schimb exista obligatiile asumate de vanzatorul auto si cumparatorul auto. Acestea nu sunt explicit mentionate in modelul de contractul de vanzare cumparare auto (tipizatul impus de lege). Cu toate acestea, obligatia inmatricularii auto in termenele legale precum si obligatia radierii auto sunt ,,implicite”.

11. Ce institutii sunt implicate in procedura de vanzare cumparare auto?

Prima institutie este directia de impozite si taxe locale, pe scurt DITL. A doua si ultima este Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări pe scurt DRPCIV.

Comandă acum

Redactare acte auto acte auto online RCA ieftin