Contract vânzare-cumpărare auto. Află cum se completează rapid și fără erori

Contract vânzare-cumpărare auto. Ce trebuie să știi înainte de a începe să-l completezi

După ce te-ai hotărât să cumperi sau să vinzi un autovehicul, ca să finalizezi procesul trebuie să închei un contract denumit contract vânzare-cumpărare auto, dacă atât vânzătorul cât și cumpărătorul sunt persoane fizice sau dacă vânzătorul auto este persoană fizică și cumpărătorul este o societate comercială (firmă). Dacă vânzătorul auto este persoană juridică, acesta poate emite direct factura fiscală care ține loc de contract vânzare-cumpărare auto sau poate încheia, de asemenea, un contract vânzare-cumpărare auto concomitent cu emiterea facturii fiscale.

Începând cu 2018, a intrat în vigoare Ordinul nr. 1069/2016 pentru aplicarea HG 1/2016 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind codul fiscal. Astfel, s-a impus un nou model de contract pentru tranzacții cu autoturisme, denumit „Contract de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport” sau, pe scurt, contract vânzare-cumpărare auto. Totodată, s-a eliminat necesitatea întocmirii fișei de înmatriculare auto.

Acum că ai aflat care este de fapt model contract de vânzare-cumpărare auto îl poți completa de mână sau îl poți completa online folosind serviciul DocExpress denumit Acte auto online.

În curând, va fi lansat un nou serviciu denumit Contract vanzare-cumparare auto. Pe scurt, Clienții vor trimite poze după actele mașinii iar experții DocExpress vor completata toate actele auto (acte înmatriculare auto și acte radiere auto) și le vor trimite prin email sau la o adresă poștală aleasă de utilizator. În curând va exista și opțiunea de depunere in numele Clientilor în anumite regiuni din România.

Cum funcționează serviciul acte auto DocExpress privind completarea unui contract vânzare–cumpărare auto?

Răspunsul este simplu: foarte simplu! Platforma DocExpress este concepută astfel încât tu să completezi un singur document, respectiv contractul de vânzare-cumpărare auto, iar restul actelor auto sunt generate automat. Astfel, obții online toate actele auto necesare vânzării cumpararii unui vehicul înmatriculat deja în România.

Pe scurt, DocExpress generează automat toate actele auto de care ai nevoie în calitate de vânzător sau în calitate de cumpărător (contract vânzare-cumpărare auto, declarația fiscală de scoaterea din evidența DITL a mijloacelor de transport înstrăinate, cererea pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală, declarație fiscală pentru stabilirea impozitului/taxei pe mijloacele de transport aflate în proprietatea persoanelor fizice sau a persoanelor juridice, cererea de înmatriculare a autovehiculului, transcriere, duplicat la certificatul de înmatriculare, certificatul de radiere, autorizare provizorie). Și asta nu e tot! La doar un click distanță DocExpress poate genera și ofertele sau polița RCA emisă pe numele cumpărătorului auto fără să trebuiasca să mai completezi ceva.

Mai mult decât atât, DocExpress pune la dispoziția utilizatorilor un ghid complet privind procedura de vânzare-cumpărare auto, respectiv care sunt instituțiile implicate în procesul de vânzare-cumpărare auto și ce documente sunt necesare la fiecare în parte, în original sau copie.

Cum se completează un contract vânzare-cumpărare auto

Indiferent de ce alegi sa faci, în acest articol îți vom explica în detaliu cum trebuie completat un contract de vânzare-cumpărare auto.

Pentru început, trebuie să știi că tipizatul denumit generic contract vânzare-cumpărare auto cuprinde 5 secțiuni care trebuie completate. Este bine să fii informat înainte să te apuci să completezi un contract de vânzare-cumpărare auto.

Secțiunea (1) din contract vânzare-cumpărare auto. PERSOANA CARE ÎNSTRĂINEAZĂ

La secțiunea notată cu (1), persoana care înstrăinează este întotdeauna proprietarul auto, adică vânzătorul auto, indiferent dacă vânzarea se realizează direct de către proprietar sau prin împuternicit, pe bază de procură notarială. Vânzătorul auto poate fi persoană fizică sau persoană juridică și în funcție de acest criteriu, în contract vânzare-cumpărare auto se completează anumite rubrici.

În cazul în care vânzătorul auto este persoană fizică, la rubrica Subsemnat(ul)/(a) se completează datele din BI/CI ale proprietarului auto. La completarea un contract vânzare-cumpărare auto, proprietarul persoană fizică se poate identifica prin:

  • BI – buletin de identitate
  • CI – carte de identitate
  • CIP – carte de identitate provizorie
  • Pașaport.

Doar în cazul persoanelor fizice care au domiciliul fiscal ales diferit față de cel la care locuiesc (adică diferit de cel din BI/CI), se completează și datele referitoare la respectivul domiciliu fiscal, în cazul unui contract vânzare-cumpărare auto.

Dacă vânzarea se realizează pe baza unei procuri notariale, atunci împuternicitul completează datele sale începând cu rubrica “reprezentată prin…”.

Gasești mai jos un extras dintr-un model contract vanzare cumparare auto completat la secțiunea (1) PERSOANA CARE ÎNSTRĂINEAZĂ:

Daca vânzătorul auto este persoană juridică și dorește să încheie un contract vânzare-cumpărare auto, atunci se completează aceleași rubrici începând cu Subscrisa până la rubrica CNP/CIF, unde va completa CIF-ul plus tel/fax și email. În plus, se va completa de la rubrica reprezentată prin…” pana la finalul sectiunii (1) cu datele delegatului. Mai jos găsești un extras dintr-un model contract vanzare cumparare auto completat cu ajutorul DocExpress.

Secțiunea (2) din contract vânzare-cumpărare auto. PERSOANA CARE DOBÂNDEȘTE

La secțiunea (2) a unui contract vânzare-cumpărare, prin PERSOANA CARE DOBÂNDEȘTE se întelege cumpărătorul auto.  În mod similar, cumpărătorul auto poate fi persoană fizică sau persoană juridică și, în funcție de acest criteriu, în contract vânzare-cumpărare auto se completeaza anumite rubrici.

Dacă cumpărătorul este persoană fizica atunci la rubrica Subsemnat(ul)/(a) se completează datele din BI/CI ale cumpărătorului auto. La completarea în contract vânzare-cumpărare auto, cumpărătorul auto se poate identifica prin:

  • BI – buletin de identitate
  • CI – carte de identitate
  • CIP – carte de identitate provizorie
  • Pașaport.

În cazul în care cumpărătorul are un alt domiciliu fiscal față de cel din BI/CI, se completează și datele referitoare la domiciliul fiscal respectiv atunci când se face un contract de vânzare-cumpărare auto.

Dacă cumpăratorul auto alege sa fie reprezentat de un împuternicit, obligatoriu trebuie să existe o procură notarială, și atunci trebuie completate și datele împuternicitului, începând cu rubrica  “reprezentată prin…”.

Găsești mai jos un extras dintr-un model contract vanzare cumparare auto completat la Secțiunea (2) PERSOANA CARE DOBÂNDEȘTE cu ajutorul DocExpress.

 

 

 

 

Daca cumpărătorul auto este persoană juridică atunci se completează aceleași rubrici începând cu Subscrisa până la rubrica CNP/CIF, unde va completa CIF-ul plus tel/fax și email. În plus, se va completa de la rubrica reprezentată prin…” pana la finalul sectiunii (2) cu datele delegatului. Modelul de extras dintr-un contract vânzare-cumpărare auto completat cu ajutorul DocExpress este același ca și în cazul în care vânzătorul este persoana juridică pe care îl prezentăm mai jos:

Secțiunea (3) din contract vânzare-cumpărare auto. OBIECTUL CONTRACTULUI

Secțiunea (3) a unui contract de vânzare-cumpărare auto se completează întotdeauna cu datele de identificare ale vehiculului care face obiectul contractului vânzare-cumpărare auto. Pentru asta, ai nevoie de  datele mașinii, respectiv datele din certificatului de înmatriculare (talon auto) și din cartea de identitate a vehiculului (cartea mașinii).

Pe rând, trebuie completat în contract de vânzare-cumpărare auto marca mașinii, tipul (modelul), numărul de identificare (seria de șasiu), seria motorului, capacitatea cilindrică, greutatea maximă admisă pentru remorci și semi-remorci, numărul de înmatriculare, data la care expiră inspecția tehnică periodică, numărul carții de identitate al vehiculului, anul de fabricație, norma euro, data dobândirii și actul prin care a fost dobândit.

În caz de nevoie, ai mai jos un extras dintr-un contract vânzare-cumpărare auto cu secțiunea (3) OBIECTUL CONTRACTULUI completată cu ajutorul DocExpress.

Secțiunea (4) din contract vânzare-cumpărare auto. PREȚUL

Secțiunea (4) PREȚUL a unui contract de vânzare-cumpărare auto se completează întotdeauna cu prețul stabilit de părți pentru vânzarea-cumpărarea vehiculului. Prețul trebuie trecut atât în cifre cât și în litere.

Ca să te ajutăm la completat, îți arătăm mai jos un extras dintr-un contract vânzare-cumpărare auto completat la Secțiunea (4) PREȚUL cu ajutorul DocExpress.

Secțiunea (5) din contract vânzare-cumpărare auto. Declarații, anexe la contract, data și semnături

La ultima secțiune (5) a unui contract de vânzare-cumpărare auto se bifează dacă există sau nu anexe la contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport. Se bifează DA dacă, în afară de contract vânzare-cumpărare auto, a mai fost încheiat și un alt contract de vânzare-cumpărare auto care nu are forma impusă de ordinul nr. 1069/2016.

Pe scurt, dacă vânzătorul și cumpărătorul auto au stabilit mai multe clauze contractuale decât cele specificate în tipizatul contract de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport sau, pe scurt, contract de vânzare-cumpărare auto prin semnarea unui alt contract de vânzare-cumpărare auto negociat de părți, atunci trebuie bifat DA. De menționat ca modelul impus de lege, adică  contract de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport este obligatoriu, indiferent dacă parțile mai încheie sau nu un alt contract de vânzare-cumpărare auto care devine anexă la tipizatul impus de lege.

În plus, în această secțiune mai trebuie să se completeaze data și locul încheierii unde are loc vânzare-cumpărare auto.

Te poți inspira din acest model contract vanzare cumparare auto completat mai jos cu ajutorul DocExpress.

Procedura de înmatriculare a unui contract vânzare-cumpărare auto

Procedura completă privind înmatricularea unui vehicul o gasiti pe situl DRPCIV.

DocExpress serviciul acte auto și completarea model contract vânzare-cumpărare auto

DocExpress a dezvoltat serviciul acte auto dedicat atât persoanelor fizice cât și persoanelor juridice, cu reședința în România, care doresc să obțină toate actele auto necesare și obligatorii conform legislației în vigoare, atât pentru vânzătorul auto cât și pentru cumpărătorul auto.

Ca sa obții setul complet de acte auto tot ce ai de făcut este sa te logezi pe site și să completezi online un singur document, respectiv contract vânzare-cumpărare auto. Mai departe aplicația generează automat toate actele auto și un ghid privind procedura actuală de vânzare-cumpărare auto. În plus, la doar un click distanță poți obține instantaneu toate oferte de RCA din România, de la 1 lună până la 12 luni, cu decontare directă sau fără decontare directă și asta fără să mai completezi alte date. Mai simplu nu se poate.

Sloganul nostru este: tu completezi un singur document și de restul se ocupă DocExpress.

Serviciile DocExpress privind întocmirea actelor auto nu sunt disponibile pentru vehiculele care nu sunt deja înmatriculate în România.

Deci, dacă vrei să închei un contract de vânzare-cumpărare auto te încurajăm să folosești cu încredere aplicația DocExpress. Cu ajutorul ei poți completa online oricând și de oriunde un singur document, contract vânzare-cumpărare auto, și să obții toate setul complet de acte auto de care ai nevoie. În funcție de dexteritatea ta la scris online, totul durează intre 5 și 15 minute.

Așa cum spuneam și mai devreme, în plus, primești bonus un ghid care îți explică în câte exemplare trebuie prezentat fiecare document în parte și la ce instituție. Numai avantaje, așa-i?

Te așteptăm cu drag și îți urăm mult succes!

DocExpress

Comandă acum

Redactare acte auto acte auto online rca ieftin