Placute inmatriculare. Informatii complete. Procedura de obtinere

Placute inmatriculare. Toata lumea vorbeste despre ele dar care este ideea?

Ideea este ca numerele la masina (adica placute de inmatriculare) sunt obligatorii conform legii. Astfel, fie ca inmatriculezi un autovehicul sau o remorca in mod obligatoriu trebuie sa obtii placute de inmatriculare.

Placutele de inmatriculare sunt reglementate prin O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. In plus se adauga regulamentul de aplicare din 04.10.2006 respectiv HG. 1391/2006. Ultima varianta de regulament a fost modificat prin HG. 56/24.01.2007. Daca vrei sa consulti varianta integrala acceseaza linkul.

Cine elibereaza placutele de inmatriculare?

Prin lege, eliberarea placutelor de inmatriculare este raspunderea DRPCIV. Pentru a obtine placutele trebuie sa urmezi o procedura specifica in functie de caz.

Care sunt cazurile si ce placute inmatriculare se elibereaza?

Cazul cel mai des intalnit este la inmatricularea unui autovehicul. Astfel, de fiecare data cand inchei un contract vanzare cumparare auto, pentru a circula legal pe drumurile publice trebuie parcursa procedura de inmatriculare. Dovada inmatricularii unui autovehicul sunt tocmai placutele de inmatriculare despre care vorbeam. Pe langa placute de inmatriculare DRPCIV elibereaza si un certificat de inmatriculare.

In cazurile in care se doreste înmatricularea provizorie atunci DRPCIV va elibera numere roșii. Acestea un alt tip de placute inmatriculare.

Mai nou, pentru autovehiculele electrice se elibereaza placute de inmatriculare cu numere verzi ?.
Asa cum spuneam si mai devreme fiecare caz are procedura lui.

Eliberare placute inmatriculare. Inmatriculare permanenta

La orice inmatriculare permanenta se vor elibera placutele de inmatriculare aferente. Numerele vor fi negre. Aici sunt mai multe cazuri:

– Daca vehiculul a fost achizitionat din UE sau din afara UE.
– Daca vehiculul a mai fost sau nu inmatriculat in Romania
– Daca vehiculul a fost achizitionat din Romania.

Procedura actuala pentru fiecare caz o gasiti pe situl DRPCIV.

Pentru a finaliza inmatricularea auto ai nevoie de setul complet de acte auto. Intra pe DocExpress si comanda-le chiar acum!

Tarife acte auto

  1. Redactare acte auto cu livrare prin email doar 99,98 lei (inclusiv TVA)
  2. Redactare acte auto cu ridicare din sectorul 1, zona Aviatiei/Pipera. Preț 149,99 lei (inclusiv TVA)
  3. Redactare acte auto cu livrare prin curier in Romania. Preț 169,99 lei (inclusiv TVA)
  4. Serviciul de Acte auto online. Cel mai mic pret! Doar 29,99 lei 49.99 lei (inclusiv TVA)
  5. Asigurare auto RCA. Prețurile de ofertă sunt afișate după completarea informațiilor și datelor specifice

Eliberarea placutelor de inmatriculare numere rosii. Inmatriculare provizorie. Eliberare autorizaţie de circulaţie provizorie

Placutele de inmatriculare cu numere rosii se elibereaza pentru inmatricularea provizorie. In acest caz, DRPCIV va elibera o autorizația de circulație provizorie. Durata este de maxim 30 zile. Este valabilă doar pe teritoriul României.

Acesta se elibereaza pentru masinile cumparare din import pana la înmatricularea definitivă. Si in cazul masinilor cumparate de la dealeri auto din Romania.

Sunt mai multe documentele obligatorii. Dintre acestea amintim:

– copia politei RCA. Poti incheia polita ta RCA chiar aici.
– documentul care atestă dreptul de proprietate (original plus copie)
– documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine în cazul vehiculului care a mai fost înmatriculat în alt stat, în original și în copie.

În lipsa acestor documente, autorizarea provizorie pentru circulație se va efectua pentru o perioadă de maximum 5 zile, dar care nu poate depăși data la care expiră asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie (RCA)

Eliberarea placutelor de inmatriculare numere verzi

Doar in cazul autoturismelor electrice se vor elibera placute inmatriculare numere verzi. Daca autovehiculul este la prima inmatriculare se va respecta procedura clasica si se vor elibera automat placutele cu numerele verzi.

Daca masina electrica este deja inmatriculata se poate solicita oricand eliberarea unor noi placute cu numere verzi, dar nu este obligatoriu.

Documentele obligatorii in acest caz sunt:
– cererea solicitantului model DRPCIV
– dovada plăţii plăcilor de înmatriculare
– actele de identitate al solicitantului. La PJ documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul persoanei juridice. In plus delegatie. In cazul actionarilor unici extras ONRC sau prima pagina din actul constitutiv
– placutele vechi de înmatriculare
– in mod exceptinal procura specială în formă autentică. La persoane fizice care aleg sa fie reprezentate prin mandatar

Ce faci daca numerele ti-au fost furate sau le-ai pierdut?

Stim. Situatia este neplacuta. Dar se rezolva. Pe scurt, faci o cerere si depui o declaratie. La astea se adauga aceleasi documente ca si la prima inmatriculare (dovada de plată, actul identitate etc). La persoanele juridice copie certificat de inmatriculare si delegatie.

Daca esti asociat unic sau administrator cica nu te poti imputernici chiar pe tine. Tare rau! Daca te prezinti chiar tu, asociat, administrator iti trebuie o copie din actul constitutiv de unde sa reiasa calitatea ta.

Ti-ai luat portbagaj de bicicleta. Ai nevoie de o placuta de inmatriculare suplimentara. Ce faci?

Pai situatia este identica cu cazul cand ti-au fost furate. Depui toate documentele si platesti 1 sau 2 placute, depinde cate vrei.

Plata placute inmatriculare

In functie de cazul tau si de ce numere doresti inainte de eliberare va trebui sa faci plata placute inmatriculare. Info complete si actualizate puteti gasi pe situl DRPCIV  la sectiunea taxe.

Comandă acum

Redactare acte auto acte auto online RCA ieftin