Lucruri pe care nu le știai despre RCA (polița de asigurare obligatorie auto)

RCA - acronimul pentru Răspundere Civilă Auto

RCA, acronimul pentru Răspundere Civilă Auto, reprezintă o poliță de asigurare obligatorie de răspundere civilă. Pe scurt, RCA îți permite dreptul de a circula cu automobilul asigurat pe drumurile publice, în vreme ce, în cazul unui accident rutier, prejudiciatul va fi despăgubit de firma de asigurare a șoferului asigurat. Chiar dacă polița RCA este obligatorie și, implicit, cea mai solicitată, majoritatea șoferilor omit să parcurgă în întregime clauzele contractuale sau să se asigure că înțeleg toate aspectele pe care le implică această poliță de asigurare auto. Chiar dacă niciun motiv nu este suficient de bun încât să nu ai timp pentru a te informa despre aceasta, în următoarele rânduri îți prezentăm centralizarea celor mai importante lucruri pe care ar trebui să le știi despre polița de asigurare RCA.

Lucruri esențiale despre RCA

1. Ai nevoie de RCA la înscrierea în circulație, precum și de fiecare dată când vechea asigurare expiră. În calitate de proprietar de vehicul trebuie să deții o asigurare RCA valabilă pe toată perioada în care vehiculul este înmatriculat sau înregistrat. Încheierea poliței RCA se poate face pentru o perioadă de 1 sau 12 luni, în funcţie de necesitatea ta.

 

2. Asigurarea RCA este valabilă pe teritoriul României, cât și pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele aparţinând Spaţiului Economic European. Totuși, trebuie să știi că poți extinde valabilitatea teritorială a poliţei. Asigură-te întotdeauna că verifici polița, pentru că precizează țările în care aceasta este valabilă.

 

3. Îți poți recupera banii de pe asigurarea RCA în cazul în care vinzi mașina (bineînțeles, dacă asigurarea este încă valabilă și dacă nu ai daune avizate pe aceasta). Pentru a te asigura că documentele necesare pentru recuperarea banilor sunt actualizate, lasă-ne o întrebare https://docexpress.ro/contact/ și unul dintre agenții noștri de suport îți va răspunde cât mai curând posibil . Îți amintești că îți punem la dispoziție și serviciul de asistență RCA online, așa-i?

 

4. Gândește-te de două ori înainte să-i împrumuți cuiva mașina ta. Legea prevede că proprietarul mașinii va suferi consecințele, chiar dacă șoferul mașinii este autorul ilegalităților. Fie că este vorba de ieșirea din oraș fără vinietă sau consum de alcool la volan, amenda sau dosarul penal – în funcție de gravitatea faptelor – vor fi aplicate proprietarului mașinii.

 

5. Polița de asigurare RCA poate fi suspendată pentru mașinile care nu circulă. În cazul în care nu folosești mașina sau dreptul de a circula cu mașina îți este întrerupt, află că poți depune o cerere de suspendare a contractului RCA. De asemenea, este important să știi că în cazul în care nu folosești vehiculul, trebuie să-l depozitezi într-un spațiu privat. Mașinile părăsite în spații publice reprezintă un pericol pentru ceilalți participanți la trafic sau trecători, iar amenda pentru un astfel de fapt poate ajunge până la 2000 de lei.

 

6. Istoricul bonus-malus rămâne chiar dacă schimbi mașina. Ar fi bine ca cele rele să se spele…însă șoferii trebuie să înțeleagă responsabilitatea pe care o au atunci când se urcă la volanul unei mașini. Sistemul bonus-malus este format din 8 clase de bonus (B) și 8 clase de malus (M) și a fost introdus ca o măsură de responsabilizare a conducătorilor de autovehicule. Cu ajutorul său se delimitează șoferii prudenți de cei care au făcut accidente. Ca urmare, mai puține accidente echivalează o valoare bonus mai mare. Și inversul este valabil!

Încheie o poliță RCA

Acestea sunt principalele aspecte care merită să fie știute despre polița de asigurare auto. Totuși, asta nu înseamnă că nu te încurajăm să te documentezi așa cum se cuvine. Fie că este vorba de RCA sau despre orice alt lucru, să fii informat este cel mai bun lucru pe care îl poți face. În acest fel ești precaut și riscul unor situații neplăcute este foarte mic. Dacă îți dorești să închei o poliță RCA, DocExpress îți stă la dispoziție – simplu, rapid, fără bătăi de cap, întrucât este o asigurare RCA online, efectuată din confortul propriei case. În plus, beneficiezi de asistență online pas cu pas în emiterea asigurării RCA sau pentru orice nelămurire legată de asigurări, mașini, daune etc. Acestea fiind spuse, bucură-te de cât mai mulți kilometri în confortul mașinii tale fără să ai parte de incidente, amenzi sau alte situații neplăcute! ?

Comandă acum

Redactare acte auto acte auto online rca ieftin