Contract vanzare cumparare auto. Cand se suspenda înmatricularea unui autovehicul
Ați încheiat un contract vanzare cumparare auto și nu doriți să ajungeți în situatia în care să vi se suspende înmatricularea? Aflați mai jos care sunt condițiile și ce trebuie să evitați.
Contract vanzare cumparare auto. Ce implicații are contractul auto privind suspendarea înmatriculării
Dupa incheierea unui contract vanzare cumparare auto trebuie sa se respecte legislația privind inmatricularea. Astfel, conform Hotărâre 85/2003, art. 22 ,,Deţinătorii de vehicule sunt obligaţi să le înmatriculeze sau să le înregistreze înainte de a le pune în circulaţie”.
La orice vanzare cumparare auto noul proprietar este obligat să înmatriculeze autovehiculul în maxim 90 zile. Orice tranzacție de vanzare cumparare auto înseamnă ori de cate ori semnați un contract vanzare cumparare auto. Înaintea înmatricularii DRPCIV este obligatoriu să declarați vehiculul la DITL. Înmatricularea autovehiculul și înregistrarea autovehicului se numesc generic procedura de înmatriculare auto. Pentru finalizarea procedurii de înmatriculare auto trebuie să aveți setul complet de acte înmatriculare auto (actele cumpărătorului auto). În oglindă, vânzătorul auto trebuie să aibă întocmit setul complet de acte radiere auto (radierea fiscală) sau actele vânzătorului auto.
Intră pe Acte auto online și obține setul complet de acte auto în doar 10 minute. Completezi online un singur document și când ai terminat, DocExpress îți trimite toate actele auto gata completate. Astfel veti primii setul de acte radiere auto și respectiv setul de acte înmatriculare auto.
Revenim la ce se întâmplă după ce ați semnat un contract vanzare cumparare auto și la termenele legale privind Înmatricularea, înregistrarea şi radierea din circulaţie a vehiculelor. Pe scurt, fiecare parte care a semnat un contract vanzare cumparare auto trebuie să parcurga una din cele două procedurii detaliate mai jos:
Radierea fiscală după semnarea unui contract vanzare cumparare auto
În conformitate cu art. 47 alin. 1 din regulamentul privind Înmatricularea, înregistrarea şi radierea din circulaţie a vehiculelor ,,Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din evidenţă a acestora, în termen de 30 de zile, în următoarele cazuri:
a) la trecerea vehiculului în proprietatea altei persoane;
b) la schimbarea domiciliului sau sediului în raza de competenţă a altei unităţi administrativ-teritoriale decât aceea unde vehiculul este înmatriculat sau înregistrat;”
Astfel, vânzătorul auto este obligat prin lege ca după semnarea unui contract vanzare cumparare auto în termen de maxim 30 de zile să solicite radierea fiscală la DITL. Totodata, cf. art. 37 ,,În cazul schimbării oricăror date referitoare la proprietar ori la vehicul, înscrise în certificatul de înmatriculare, titularul acestuia este obligat să solicite autorităţii emitente eliberarea unui nou astfel de document, în termen de cel mult 30 de zile de la data la care a survenit această modificare.”
Înmatricularea și înregistrarea după semnarea unui contract vanzare cumparare auto
Acesta procedura se numeste și transcrierea vehiculului pe numele cumpărătorului auto. Transcrierea se solicita de catre noul proprietar (cumpărătorul auto) la ghișeele DRPCIV în termen de maxim 90 zile de la încheierea unui contract vanzare cumparare auto. Prealabil, cumpărătorul auto trebuie să întocmească și să depună la DITL o Declarație Fiscală Pentru Stabilirea Impozitului/Taxei Pe Mijloacele De Transport Aflate În Proprietate. Termenul pentru depunerea declarației la DITL este 30 zile.
Neîndeplinirea obligațiilor legale de către cumpărătorul auto și activarea suspendării de drept a înmatriculării
În primul rand ce înseamnă activarea suspendării de drept a înmatriculării unui vehicul? Suspendarea de drept a înmatriculării unui vehicul este o operațiune strict administrativă. Practic consta in interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulație și a utiliza un vehicul pe drumul public. Un aspect foarte important este ca suspendarea de drept a înmatriculării nu conduce la anularea înmatriculării de către cumpărătorul auto.
În situația în care a fost activată suspendarea de drept a înmatriculării auto, vehiculul va fi totuși înmatriculat pe numele proprietarului/deținătorului în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate. În registru va exista notată o mențiune specială privind suspendarea înmatriculării. Totodată, trebuie menționat că proprietarul (cumpărătorul auto) trebuie să-și achite obligațiile fiscale datorate bugetului local. Deci, impozitul pe mijloacele de transport aflate în proprietate trebuie achitat sau altfel spus suspendarea înmatriculării nu anulează obligația de plata a impozitelor.
Care sunt situaţiile în care se producere suspendarea de drept a înmatriculării
Vrei setul complet de acte auto (acte înmatriculare auto și acte radiere auto) gata completate și fară să te deplasezi? Intră pe Contract vânzare cumparare auto și obtine-le chiar acum.
Sunt 2 situaţii în care se suspendă de drept înmatricularea unui autovehicul respectiv:
- Cumpărătorul auto nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul legat de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului respectiv data la care a încheiat un contract vanzare cumparare auto
- Expirarea / anularea inspecției tehnice periodice a vehiculului.
Verifică ITP-ul accesând DocExpress verificare ITP
Ce face vânzătorul auto dacă s-a produs suspendarea de drept a înmatriculării autovehicolului instainat
Vrei cel mai bun RCA Ieftin din piata? Intră pe RCA Online și obtine-l chiar acum!
În cazul în care un cumpărător auto nu a solicitat transcrierea în termenul legal atunci vânzătorul auto trebuie să demareze o procedură specială. Asftel, vânzătorul auto trebuie să se adreseze organului fiscal competent (Direcția de Impozite și Taxe Locale/Direcția Venituri Buget Local). DITL-ul va notifica DRPCIV cu privire la înstrăinarea vehiculului. Ulterior, DRPCIV va proceda la înscrierea mențiunilor aferente în Registrul Național de Evidență a Permiselor de Conducere și a Vehiculelor Înmatriculate. După maxim 90 de zile de la transmiterea notificării de către DITL se activează suspendarea de drept a înmatriculării autovehiculului. Totodată, se vor aplica și sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea procedurii legale privind Înmatricularea, înregistrarea şi radierea din circulaţie a vehiculelor.