Ce este o turbosuflanta si cum functioneaza
Turbosuflanta este un dispozitiv montat pe motorul unei masini, conceput pentru scaderea emisiilor poluante, cresterea puterii motorului, obtinerea unei accelerari mai rapide, cuplu motor mai mare, reducerea consumului de carburant si scaderea cilindreei totale a motorului.
Turbosuflanta este un dispozitiv montat pe motorul unei masini, conceput pentru scaderea emisiilor poluante, cresterea puterii motorului, obtinerea unei accelerari mai rapide, cuplu motor mai mare, reducerea consumului de carburant si scaderea cilindreei totale a motorului.
Fiecare turbosuflanta poate veni cu propria problema. Cu toate acestea, in functie de motor, se poate repara intr-un fel sau altul, apeland la servicii complete de reconditionari turbine. Prezinta-te cu masina in atelierul service-ului sau trimite piesa prin curier, pentru a scapa de probleme.
Cum functioneaza o turbosuflanta
Turbosuflanta este compusa dintr-un arbore, cu roata compresorului la un capat si roata turbinei la celalalt capat. Acestea sunt acoperite de o carcasa tip melc prin al carei orificiu de intrare intra, la o presiune ridicata, gazele de esapament pierdute. Pe masura ce aerul trece prin turbosuflanta, aceasta se invarte, compresorul intorcandu-se odata cu ea, atragand cantitati importante de aer, comprimate si trecute din portul de iesire.
Prin intermediul unei tevi este alimentat acest aer comprimat inapoi in cilindri, printr-un intercooler – cunoscut pentru racirea aerului inainte ca acesta sa ajunga la cilindri. Intrucat turbosuflanta ruleaza la viteze mari, care pot atinge 250.000 RPM, aceasta este echipata, de regula, cu un sistem de racire cu ulei, pentru a se evita supraincalzirea.
Majoritatea turbosuflantelor contin, totodata, o supapa westgate, cunoscuta sub denumirea de „canal de deseuri”, care este utilizat pentru devierea excesului de gaz departe de turbocompresor in momentul in care motorul produce prea mult impuls, prevenindu-se, asfel, deteriorarea turbosuflantei prin aceasta limitare a vitezei de rotatie.
Un motor turboalimentat difera de un motor standard prin faptul ca foloseste gazele uzate pentru a trage o cantitate mai mare de aer in supapa de admisie. De asemenea, motoarele aspirate natural se bazeaza pe o presiune naturala a aerului pentru a atrage aer in motor, in timp ce turbo-urile pot accelera acest proces, producand, totodata, o putere mai economica.
Avantajele unei turbosuflante
Popularitatea turbosuflantei se datoreaza unei serii de avantaje care vin la pachet odata cu montarea ei. Principalele puncte forte ale motoarelor dotate cu turbosuflante sunt:
Mai multa putere
Turbosuflanta ajuta motorul sa produca mai multa putere comparativ cu un motor de aceeasi dimensiune, fara turbo. Asta, deoarece fiecare cursa a pistonului poate genera mai multa putere decat in cazul unor motoare aspirate natural. In prezent, motoare turbo mai mici – care inlocuiesc motoarele aspirate mai mari, mai putin economice – sunt intalnite la multe masini. Spre exemplu, Ford si-a inlocuit motorul standard de 1.6 Litri pe benzina cu unul turbo de 1 Litru EcoBoost.
Economie de combustibil
Avand in vedere faptul ca turbosuflanta produce aceeasi putere ca si un motor mai mare, aspirat natural, aceasta promoveaza cu succes utilizarea motoarelor de dimensiuni mai reduse, mai usoare si mai economice. In zilele noastre, toate automobilele diesel moderne si o parte din cele pe benzina vin echipate cu o turbosuflanta care imbunatateste economia de combustibil, reducand emisiile.
Cuplu mai mare si performante foarte bune
Turbosuflantele produc un cuplu mai mare chiar si pe cele mai mici motoare. Acest lucru se traduce printr-o performanta foarte buna a masinii, care atrage privirea, implicit, printr-un motor care se simte foarte bine atat la viteze mai mari pe autostrazi, cat si pe drumuri nationale. Inclusiv la viteze reduse, motoarele mici cu turbocompresie ar putea depasi performantele masinilor dotate cu motoare mai mari, aspirate natural, prin intermediul cuplului produs.
Motoare silentioase
Poate unul dintre cele mai surprinzatoare avantaje ale unui motor cu turbosuflanta este silentiozitatea sa. Pe masura ce aerul din motorul turbo este filtrat prin intermediul mai multor conducte si componente, este redus si rafinat zgomotul de admisie si evacuare. Iar acest lucru ajuta la reducerea zgomotului produs de motorul cu turbosuflanta.
Avand in vedere faptul ca turbosuflanta a devenit o componenta foarte importanta a motoarelor moderne cu combustie intalnite la multe masini, pot aparea si defectiuni care pot afecta functionarea normala a motorului.
Daca ai nevoie de eventuale reparatii, te poti indrepta spre serviciile profesioniste de reconditionari turbine din cadrul service-ului ERC Auto, unde, cu ajutorul tehnologiei de ultima generatie, poate fi reparat orice tip de turbosuflanta, indiferent de marca de masina si de motor.