Tot ce trebuie să faci pentru a obține permisul de conducere!

Pentru a te ajuta să înțelegi cât mai bine întreg procesul de dobîndire a permisului de conducere , ne-am propus să iți punem la dispoziție toți pașii care trebuie parcurși pentru a obține permisul tău.

Pentru a te ajuta să înțelegi cât mai bine întreg procesul de dobîndire a permisului de conducere , ne-am propus să iți punem la dispoziție toți pașii care trebuie parcurși pentru a obține permisul tău.

Permisul de conducere este un document aproape obligatoriu în societatea modernă, în care mobilitatea este cheia unei vieți de succes. Indiferent că vrei să conduci o masina, o motocicleta, un camion sau o autoutilitară, vei avea nevoie de permis de conducere.

În primul rând trebuie să te asiguri că îndeplinești condițiile de bază pentru a putea face școala de șoferi:

Condiții de vârstă: Trebuie să ai minim 16 ani pentru subcategoriile A1 si B1, 18 ani pentru categoriile A, B, BE, C, C1, CE, C1E si Tr si 21 de ani pentru categoriile D, DE, Tb si TV si pentru subcategoriile D1 si D1E;

Condiții medicale: Trebuie să fii apt din punct de vedere medical si psihologic;

Condiții legale. Nu trebuie să fii condamnat pentru infractiuni in la regimul circulației pe drumurile publice sau pentru infracțiuni precum omorul, vătamarea corporală gravă, tâlhăria sau furtul de autovehicule.

Apoi primul pas este să alegi școala de șoferi la care dorești să te înscrii. Cei care te invata sa conduci au un rol esential in siguranta ta pe drumurile publice. Este bine să alegi cu atentie scoala de șoferi si mai ales instructorul care te va învăța secretele din spatele volanului. Sfatul nostru: înainte de a lua o decizie, analizează rata de promovabilitate a școlii.

Odată decis/ă să urmezi cursurile de pregatire pentru obținerea permisului de conducere vei primi formularul “fișa medicală” ce urmează să fie completată de clinica medicală care te evaluează.

De obicei școlile de șoferi au parteneriate cu anumite policlinici medicale, astfel că poți efectua analizele medicale la o policlinică parteneră care îți va oferi tot sprijinul și rapiditatea necesare pentru realizarea acestora, vei fi consultat de câțiva medici (chirurgie, ortopedie, boli interne, neurologie, oftalmologie și O.R.L) care îți vor evalua capacitatea de a conduce. După consemnările acestora ca fiind “apt”, vei fi invitat în cabinetul psihologului pentru testarea psihologică și desfasurarea probelor prin care îți sunt testate distributivitatea și concentrarea atenției precum și spiritul de observație.

Odată cu predarea la Școală a fișei medicale cu mențiunea “apt”, urmează să închei contractul de școlarizare și să achiți avansul.

Conform noii legislații, până a începe pregatirea practică trebuie să treci printr-un test auto preliminar, similar cu cel de la examen. Acesta va avea 26 de întrebări din care va trebui să răspunzi corect la cel putin 15 pentru a putea urma orele de curs.

Pentru a fi pregătit de acesta, este recomandată parcurgerea de chestionare auto online de mai multe ori, până când rezultatele sunt bune de fiecare dată.

Pregătirea teoretică se finalizează prin promovarea unei evaluări în cadrul Școlii, după care poți începe pregătirea practică.

Trebuie să urmezi orele de condus, iar aceasta este o parte foarte importantă a pregătirii pentru susținerea examenului auto. Va trebui să faci cel putin 30 de ore de condus pentru categoriile A si B, 54 de ore pentru categoria C și 14 ore pentru categoria CE. În toate aceste ore vei învăța funcțiile mașinii, modul în care o poți controla, în care faci viraje, parcări, întoarceri și plecări din rampă și, cel mai important, modul în care poți conduce în deplină siguranță.

După finalizarea pregătirii practice și teoretice, poți ridica dosarul de la Școala și, începand cu ziua imediat următoare, vei putea merge la Poliție cu dosarul pregătit în vederea susținerii probei teoretice, nefiind necesară o programare în acest sens.

Fiecare întrebare conține 3 variante de răspuns, dintre care pot fi corecte una, doua sau toate trei.

După admiterea acestei probe vei reveni la Serviciul Permise Auto pentru a te programa în vederea sustinerii probei practice, traseul. Pentru Categoria B poți fi programat în 3 zile sau în 10 zile, în funcție de volumul de solicitări. În cazul în care nu ai promovat proba teoretică, o vei putea susține din nou începand cu a 16-a zi calendaristică. În cazul în care nu ai promovat proba practică, proba teoretică va trebui susținută din nou.

Dacă dorești să efectuezi pregătirea concomitent pentru mai multe categorii, de exemplu pentru categoriile C, CE, ține cont că după încheierea perioadei de școlarizare pentru ambele categorii poți începe examinările, care vor avea loc întotdeauna în zile diferite. Ordinea examinărilor pentru situația dată ar fi: Sală cat. C, Traseu cat C, Sală cat CE, Traseu cat. CE. În ambele cazuri, dacă nu ești admis la proba practică, vei susține din nou și proba teoretica.

În ziua de evaluare a aptitudinilor practice cu Poliția, va trebui să îți rezervi timp pentru aceasta în prima parte a zilei, în așteptarea rândului tău. Instructorul îți va fi alături pînă la momentul examinării, când nu îi va fi permis, prin lege, să fie în autovehicul cu tine. În timpul examinarii practice Examinatorul îți va urmări comportamentul în trafic și respectarea regulilor de circulație, manevrabilitatea autovehiculului, și va nota în fișa punctelor de penalizare greșelile făcute.

Pentru a fi admis la proba practică, nu trebuie sa însumezi mai mult de 20 de puncte penalizare.

Asta a fost tot, felicitări, în 7 zile vei primi prin curier permisul tău de conducere!

Comandă acum

Redactare acte auto acte auto online RCA ieftin