RCA. Lucruri pe care trebuie sa le știi despre asigurare auto obligatorie

RCA - Asigurare Auto de Răspundere Civilă

RCA, acronimul pentru Răspundere Civilă Auto, reprezintă o poliță de asigurare obligatorie de răspundere civilă. Pe scurt, asigurarea auto obligatorie îți permite dreptul de a circula cu automobilul asigurat pe drumurile publice. În cazul unui accident rutier, prejudiciatul va fi despăgubit de firma de asigurare a șoferului asigurat. Chiar dacă polița de asigurare de răspundere civilă auto este obligatorie și, implicit, cea mai solicitată, majoritatea șoferilor omit să parcurgă în întregime clauzele contractuale. De asemenea, mulți șoferi nu înțeleg toate aspectele pe care le implică această poliță de asigurare auto. În următoarele rânduri îți prezentăm centralizarea celor mai importante lucruri pe care ar trebui să le știi despre acest tip special de polița de asigurare.

Lucruri esențiale despre asigurarea obligatorie

Asigurarea RCA este obligatorie

Ești obligat să ai o poliță de asigurare de răspundere civilă auto valabilă pentru înscrierea în circulație (înmatriculare auto). De asemenea, esti obligat sa mentii valabilitatea politei pe toată perioada cât deții în proprietate un autovehicul. Mare atenție când expiră polița ta RCA!

Așa cum spuneam, în calitate de proprietar de vehicul trebuie să deții o asigurare RCA valabilă pe toată perioada în care vehiculul este înmatriculat sau înregistrat pe numele tău. Încheierea unei asigurari auto se poate face pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 12 luni, în funcţie de necesitatea ta.

Dacă dorești să fii înștiințat din timp ca să poți alege fără grabă și fără stres cea mai bună oferta de asigurare auto de raspundere civila accesează serviciul gratuit DocExpress Notificare RCA.

Valabilitatea poliței auto de raspundere civila

Asigurarea RCA este valabilă atât pe teritoriul României cât și pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele aparţinând Spaţiului Economic European. Totuși, trebuie să știi că poți extinde valabilitatea teritorială a poliţei. Asigură-te întotdeauna că verifici polița, pentru că precizează țările în care aceasta este valabilă. Recomandarea noastră este să verificați PID-ul înainte să încheiați orice poliță de asigurare auto.

PID ce înseamnă și cu ce vă ajută

PID-ul este un document standardizat la nivel european de informare privind produsul de asigurare (PID = “product information document” sau IPID = “Insurance Product Information Document“) stabilit prin Regulamentul de punere în aplicare nr. 1469/2017 al Comisiei Europene în legătura cu Directiva Europeană 97/2016.

Recuperarea RCA după încheierea unui contract  vânzare-cumpărare auto (vânzarea mașinii)

Răspunsul la întrebarea daca se recupera banii dupa vanzare este DA. Astfel, îți poți recupera parțial o sumă din asigurarea ta RCA în cazul în care vânzi mașina. Principalele condiții impuse de asigurătorii RCA sunt:

1/ asigurarea sa fie încă valabilă

2/ să nu existe daune avizate pe polița ta RCA.

Pentru a te asigura că documentele necesare pentru recuperarea banilor sunt actualizate, lasă-ne o întrebare folosind formularul de contact.

Cu această ocazie dorim să-ți amintim că îți punem la dispoziție serviciul de asistență RCA online.

Ce se întâmplă dacă împrumut mașina?

Gândește-te de două ori înainte să împrumuți cuiva mașina ta. Legea prevede că proprietarul mașinii va suferi consecințele, chiar dacă șoferul mașinii este autorul ilegalităților și nu proprietarul autovehiculului.

Fie că este vorba de ieșirea din oraș fără vinietă sau consum de alcool la volan, amenda sau dosarul penal – în funcție de gravitatea faptelor – vor fi aplicate proprietarului mașinii. Deci, mare atenție!

Suspendarea RCA

Polița de asigurare RCA poate fi suspendată pentru mașinile care nu circulă. În cazul în care nu folosești mașina sau dreptul de a circula cu mașina îți este întrerupt se poate depune o cerere de suspendare RCA. De asemenea, este important să știi că în cazul în care nu folosești vehiculul, trebuie să-l depozitezi într-un spațiu privat. Mașinile părăsite în spații publice reprezintă un pericol pentru ceilalți participanți la trafic sau trecători. Amenda pentru un astfel de fapt poate ajunge până la 2000 de lei.

Istoric bonus-malus

Istoricul bonus-malus rămâne chiar dacă schimbi mașina. Ar fi bine ca cele rele să se spele…însă șoferii trebuie să înțeleagă responsabilitatea pe care o au atunci când se urcă la volanul unei mașini. Sistemul bonus-malus este format din 8 clase de bonus (B) și 8 clase de malus (M). A fost introdus ca o măsură de responsabilizare a conducătorilor de autovehicule. Cu ajutorul său se delimitează șoferii prudenți de cei care au făcut accidente. Ca urmare, mai puține accidente echivalează o valoare bonus mai mare. Și inversul este valabil!

Încheie o poliță RCA

Acestea sunt principalele aspecte care merită să fie știute despre polița de asigurare auto. Totuși, asta nu înseamnă că nu te încurajăm să te documentezi așa cum se cuvine. Fie că este vorba de asigurare auto sau de orice alt tip de asigurare, să fii informat este cel mai bun lucru pe care îl recomandam.  Asftel, ești precaut și riscul unor situații neplăcute este foarte mic. Dacă îți dorești să închei o poliță RCA, DocExpress îți stă la dispoziție – simplu, rapid, fără bătăi de cap. Si sa nu uitam: non-stop!

Fiind o asigurare RCA online poate fi efectuată din confortul propriei case. În plus, beneficiezi de asistență online pas cu pas în emiterea asigurării auto. Acestea fiind spuse, bucură-te de cât mai mulți kilometri în confortul mașinii tale fără să ai parte de incidente, amenzi sau alte situații neplăcute!

Cu drag,

DocExpress

Comandă acum

Redactare acte auto acte auto online RCA ieftin