Contract vânzare-cumpărare auto. Implicații privind suspendarea înmatriculării unui vehicul

Contract vânzare-cumpărare auto. Implicații privind suspendarea înmatriculării unui vehicul

Ați încheiat un contract vânzare-cumpărare auto și nu doriți să ajungeți în situatia în care să se suspende înmatricularea autovehiculului tocmai cumpărat? Aflați mai jos care sunt condițiile și ce trebuie să evitați

Încheierea unui contract vânzare-cumpărare auto presupune respectarea in totalitate a legislației privind Înmatricularea, înregistrarea şi radierea din circulaţie a vehiculelor în conformitate cu Hotărâre 85/2003, art. 22 ,,Deţinătorii de vehicule sunt obligaţi să le înmatriculeze sau să le înregistreze, după caz, înainte de a le pune în circulaţie”.

Astfel, la orice tranzacție de vânzare-cumpărare auto respectiv ori de cate ori semnați un contract vânzare-cumpărare auto, noul proprietar (cumpărătorul auto) este obligat prin lege să înmatriculeze autovehiculul pe numele lui în termen de maxim 90 zile. Prealabil înmatricularii autovehiculul la DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor link https://www.drpciv.ro/) este necesar și obligatoriu să parcurgeti procedura de declarare a vehiculului la DITL (Directia de Impozite și Taxe Locale). Ambele proceduri respectiv înmatricularea autovehiculul și înregistrarea/declararea autovehicului se numesc generic procedura de înmatriculare auto și pentru acesta este necesar și obligatoriu să aveți întocmite setul complet de acte înmatriculare auto – sau actele cumpărătorului auto. În oglindă, vânzătorul auto trebuie să întocmească setul complet de acte radiere auto (radierea fiscală) sau actele vânzătorului auto.

Intră pe Acte auto online și obține setul complet de acte auto în doar 10 minute. Completezi online un singur document și când ai terminat, DocExpress îți trimite toate actele auto gata completate pentru depunere (acte radiere auto și respectiv acte înmatriculare auto.

Revenim la ce se întâmplă după ce ați semnat un contract vânzare-cumpărare auto și care sunt termenele legale privind Înmatricularea, înregistrarea şi radierea din circulaţie a vehiculelor. Pe scurt, fiecare parte care a semnat un contract vânzare-cumpărare auto trebuie să parcurga una din cele două procedurii detaliate mai jos:

Radierea fiscală după semnarea unui contract vânzare-cumpărare auto

În conformitate cu art. 47 alin. 1 din regulamentul privind Înmatricularea, înregistrarea şi radierea din circulaţie a vehiculelor ,,Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din evidenţă a acestora, în termen de 30 de zile, în următoarele cazuri:
a) la trecerea vehiculului în proprietatea altei persoane;
b) la schimbarea domiciliului sau sediului în raza de competenţă a altei unităţi administrativ-teritoriale decât aceea unde vehiculul este înmatriculat sau înregistrat;”

Astfel, vânzătorul auto este obligat prin lege ca după semnarea unui contract vânzare-cumpărare auto în termen de maxim 30 de zile să solicite radierea fiscală la DITL. Totodata, cf. art. 37 ,,În cazul schimbării oricăror date referitoare la proprietar ori la vehicul, înscrise în certificatul de înmatriculare, titularul acestuia este obligat să solicite autorităţii emitente eliberarea unui nou astfel de document, în termen de cel mult 30 de zile de la data la care a survenit această modificare.”

Înmatricularea și înregistrarea după semnarea unui contract vânzare-cumpărare auto

Acesta procedura se numeste și transcrierea vehiculului pe numele cumpărătorului auto. Transcrierea se solicita de catre noul proprietar (cumpărătorul auto) la ghișeele DRPCIV în termen de maxim 90 zile de la încheierea unui contract vânzare-cumpărare auto. Prealabil, cumpărătorul auto trebuie să întocmească și să depună la DITL o Declarație Fiscală Pentru Stabilirea Impozitului/Taxei Pe Mijloacele De Transport Aflate În Proprietate. Termenul pentru depunerea declarației la DITL este 30 zile.

Neîndeplinirea obligațiilor legale de către cumpărătorul auto și activarea suspendării de drept a înmatriculării

În primul rand ce inseamna suspendării de drept a înmatriculării unui vehicul? Suspendarea de drept a înmatriculării unui vehicul este o operațiune strict administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulație și a utiliza un vehicul pe drumul public. Un aspect foarte important este ca suspendarea de drept a înmatriculării nu conduce la anularea înmatriculării de către cumpărătorul auto.

Astfel, în situația în care a fost activată suspendarea de drept a unei înmatriculării auto, vehiculul va fi totusi înmatriculat pe numele proprietarului/deținătorului în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate dar va cuprinde o mențiune specială privind suspendarea înmatriculării. Totodată, trebuie menționat că proprietarul (cumpărătorul auto) trebuie să-și achite obligațiile fiscale datorate bugetului local respectiv impozitul pe mijloacele de transport aflate în proprietate sau altfel spus suspendarea înmatriculării nu anulează obligația de plata a impozitelor.

Care sunt situaţiile în care se producere suspendarea de drept a înmatriculării

Vrei setul complet de acte auto (acte înmatriculare auto și acte radiere auto) gata completate și fară să te deplasezi? Intră pe Contract vânzare cumpărare auto și obtine-le chiar acum.

Sunt 2 situaţii în care se suspendă de drept înmatricularea unui autovehicul respectiv:

    1. Cumpărătorul auto nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul legat de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului respectiv data la care a încheiat un contract vânzare-cumpărare auto
    2. Expirarea / anularea inspecției tehnice periodice a vehiculului.

Verifică ITP-ul accesând DocExpress verificare ITP

Ce face vânzătorul auto dacă s-a produs suspendarea de drept a înmatriculării autovehicolului instainat

Vrei cel mai bun RCA Ieftin din piata? Intră pe RCA Ieftin și obtine-l chiar acum!

În cazul în care un cumpărător auto nu a solicitat transcrierea în termenul legal, vânzătorul auto trebuie să se adreseze organului fiscal competent (Direcția de Impozite și Taxe Locale/Direcția Venituri Buget Local), în vederea notificarii DRPCIV cu privire la înstrăinarea vehiculului și a înscrierii mențiunilor aferente în Registrul Național de Evidență a Permiselor de Conducere și a Vehiculelor Înmatriculate. După maxim 90 de zile de la transmiterea notificării de către DITL se activează suspendarea de drept a înmatriculării autovehiculului. Totodată, se vor aplica și sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea procedurii legale privind Înmatricularea, înregistrarea şi radierea din circulaţie a vehiculelor.

Leave A Comment

Comandă acum

Redactare acte auto acte auto online rca ieftin