RCA. Lucruri pe care nu le știai despre polița de asigurare obligatorie auto
RCA - acronimul pentru Răspundere Civilă Auto
RCA, acronimul pentru Răspundere Civilă Auto, reprezintă o poliță de asigurare obligatorie de răspundere civilă. Pe scurt, asigurarea auto obligatorie îți permite dreptul de a circula cu automobilul asigurat pe drumurile publice. În cazul unui accident rutier, prejudiciatul va fi despăgubit de firma de asigurare a șoferului asigurat. Chiar dacă polița RCA este obligatorie și, implicit, cea mai solicitată, majoritatea șoferilor omit să parcurgă în întregime clauzele contractuale. De asemenea, mulți șoferi nu înțeleg toate aspectele pe care le implică această poliță de asigurare auto. În următoarele rânduri îți prezentăm centralizarea celor mai importante lucruri pe care ar trebui să le știi despre acest tip special de polița de asigurare.
Lucruri esențiale despre asigurarea obligatorie
Obligativitate RCA
Ești obligat să ai o poliță RCA valabilă atît la sau pentru înscrierea în circulație (înmatriculare auto) precum și pe toată perioada cât deții în proprietate au autovehicul. Atenție când expiră polița ta RCA. Așa cum spuneam, în calitate de proprietar de vehicul trebuie să deții o asigurare RCA valabilă pe toată perioada în care vehiculul este înmatriculat sau înregistrat pe numele tău. Încheierea poliței RCA se poate face pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 12 luni, în funcţie de necesitatea ta.
Dacă dorești să fii înștiințat din timp ca să poți alege fără grabă și fără stres cea mai bună oferta RCA din piață accesează serviciul gratuit DocExpress Reminder RCA.
Valabilitatea poliței auto obligatorii
Asigurarea RCA este valabilă atât pe teritoriul României cât și pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele aparţinând Spaţiului Economic European. Totuși, trebuie să știi că poți extinde valabilitatea teritorială a poliţei. Asigură-te întotdeauna că verifici polița, pentru că precizează țările în care aceasta este valabilă. Recomandarea noastră este să verificați PID-ul înainte să încheiați orice poliță RCA.
PID ce înseamnă și cu ce vă ajută
PID-ul este un document standardizat la nivel european de informare privind produsul de asigurare (PID = “product information document” sau IPID = “Insurance Product Information Document“) stabilit prin Regulamentul de punere în aplicare nr. 1469/2017 al Comisiei Europene în legătura cu Directiva Europeană 97/2016.
Recuperarea RCA după încheierea unui contract de vânzarea-cumpărare auto (vânzarea mașinii)
Răspunsul la întrebarea daca se recupera banii este DA. Astfel, îți poți recupera parțial o sumă din asigurarea ta RCA în cazul în care vânzi mașina. Principalele condiții impuse de asigurătorii RCA sunt: 1/ asigurarea sa fie încă valabilă și 2/ să nu existe daune avizate pe polița ta RCA. Pentru a te asigura că documentele necesare pentru recuperarea banilor sunt actualizate, lasă-ne o întrebare https://docexpress.ro/contact/.
Cu această ocazie dorim să-ți amintim că îți punem la dispoziție serviciul de asistență RCA online.
Ce se întâmplă dacă împrumut mașina?
Gândește-te de două ori înainte să împrumuți cuiva mașina ta. Legea prevede că proprietarul mașinii va suferi consecințele, chiar dacă șoferul mașinii este autorul ilegalităților și nu proprietarul autovehiculului.
Fie că este vorba de ieșirea din oraș fără vinietă sau consum de alcool la volan, amenda sau dosarul penal – în funcție de gravitatea faptelor – vor fi aplicate proprietarului mașinii. Deci, mare atenție!
Suspendarea unei polițe RCA
Polița de asigurare RCA poate fi suspendată pentru mașinile care nu circulă. În cazul în care nu folosești mașina sau dreptul de a circula cu mașina îți este întrerupt se poate depune o cerere de suspendare RCA. De asemenea, este important să știi că în cazul în care nu folosești vehiculul, trebuie să-l depozitezi într-un spațiu privat. Mașinile părăsite în spații publice reprezintă un pericol pentru ceilalți participanți la trafic sau trecători. Amenda pentru un astfel de fapt poate ajunge până la 2000 de lei.
Istoric bonus-malus
Istoricul bonus-malus rămâne chiar dacă schimbi mașina. Ar fi bine ca cele rele să se spele…însă șoferii trebuie să înțeleagă responsabilitatea pe care o au atunci când se urcă la volanul unei mașini. Sistemul bonus-malus este format din 8 clase de bonus (B) și 8 clase de malus (M) și a fost introdus ca o măsură de responsabilizare a conducătorilor de autovehicule. Cu ajutorul său se delimitează șoferii prudenți de cei care au făcut accidente. Ca urmare, mai puține accidente echivalează o valoare bonus mai mare. Și inversul este valabil!
Încheie o poliță RCA
Acestea sunt principalele aspecte care merită să fie știute despre polița de asigurare auto. Totuși, asta nu înseamnă că nu te încurajăm să te documentezi așa cum se cuvine. Fie că este vorba de RCA sau despre orice alt lucru, să fii informat este cel mai bun lucru pe care îl poți face. În acest fel ești precaut și riscul unor situații neplăcute este foarte mic. Dacă îți dorești să închei o poliță RCA, DocExpress îți stă la dispoziție – simplu, rapid, fără bătăi de cap, întrucât este o asigurare RCA online, efectuată din confortul propriei case. În plus, beneficiezi de asistență online pas cu pas în emiterea asigurării RCA sau pentru orice nelămurire legată de asigurări, mașini, daune etc. Acestea fiind spuse, bucură-te de cât mai mulți kilometri în confortul mașinii tale fără să ai parte de incidente, amenzi sau alte situații neplăcute! ?