Procedura vânzare auto: ce acte auto îți trebuie, unde le poți face și la ce trebuie să fii atent când înstrăinezi un autoturism

Procedura vânzare auto actualizată în Decembrie 2023. Dacă te-ai hotărât să faci o vânzare auto pentru o mașină înmatricutată deja în România și ai găsit un cumpărător auto, e timpul să te informezi. Ca să știi la ce să te aștepți și să nu te trezește în vreo încurcătură pentru că ai ignorat lucruri importante.

Mai jos gasești, pe capitole, cele mai importante aspecte legate de procedura de vânzare auto în 2023. Pentru început, este bine să știi că aceasta nu s-a schimbat față de procedura de vânzare auto din 2022 🙂

Procedura vânzare auto sau ghid vânzare-cumpărare auto. De ce documente am nevoie ca să fac o vânzare auto?

Fie că ești o persoană fizică sau una juridică, pentru o vânzare auto trebuie să pregătești următoarele documente (în original):

  • ‐ certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul)
  • ‐ cartea de identitatea a vehiculului (CIV)
  • ‐ buletinul/cartea de identitate

Stiai ca poti intra pe Acte auto online și poti obține setul complet de acte auto în doar 10 minute? Completezi online un singur document și când ai terminat, DocExpress îți trimite toate actele gata completate pentru depunere (acte radiere auto și respectiv acte înmatriculare auto).


Nou! Intră pe Contract vânzare-cumpărare auto și DocExpress îți trimite prin curier actele auto gata completate.


Ca să faci o vânzare auto, trebuie să fii la zi cu toate taxele și impozitele locale, iar impozitul auto să fie plătit în întregime pe anul respectiv. O mențiune importanta: impozitul achitat nu se recupereză, indiferent de momentul din an în care realizezi o vânzare auto.

În câte exemplare trebuie să închei contractul de vânzare-cumpărare auto (denumit oficial „contract de înstrăinare – dobândire a unui mijloc de transport”) ca persoană fizică?

Când faci o vânzare auto, trebuie să închei contractul de vânzare-cumpărare auto în 5 exemplare care trebuie semnate, fiecare în parte, atât de vânzător cât și de cumpărător.
Acestea sunt folosite ulterior astfel:

  • – la vânzător 1 exemplar
  • – DITL-ul vânzătorului 1 exemplar
  • – la cumpărător 1 exemplar
  • – DITL-ul cumpărătorului 1 exemplar
  • – DRPCIV , la înmatricularea vehiculului, 1 exemplar

Cat costa intocmirea actelor auto?

Actele auto obtinute sunt aceleasi. Orice serviciu alegi primesti acelasi set de acte auto. In plus se ofera si un ghid ca sa stii exact ce ai de facut si ce documente se depun la fiecare institutie a statului.

Tarifele DocExpress sunt prezentate mai jos:

  1. Redactare acte auto cu livrare prin email doar 99,98 lei (inclusiv TVA)
  2. Redactare acte auto cu ridicare din sectorul 1, zona Aviatiei/Pipera. Preț 149,99 lei (inclusiv TVA)
  3. Redactare acte auto cu livrare prin curier in Romania. Preț 169,99 lei (inclusiv TVA)
  4. Serviciul de Acte auto online. Cel mai mic pret! Doar 29,99 lei 49.99 lei (inclusiv TVA)
  5. Asigurare auto RCA. Prețurile de ofertă sunt afișate după completarea informațiilor și datelor specifice

E obligatoriu să inchei un contract de vânzare-cumpărare auto dacă sunt o persoană juridică, când fac o vânzare auto?

Nu, nu este obligatoriu dar este recomandat. Poți emite doar factura și aceasta va ține loc de contract de vânzare-cumpărare auto. Atenție, pe factură e obligatoriu să fie trecute următoarele:

La rubrica cumpărător:

  • – nume și prenume (cf. buletin/CI)
  • – adresa de domiciliu (cf. buletin/CI)
  • – CNP
  • – seria și numărul din buletin/CI

La rubrica produse vândute:

  • – marca mașinii
  • – modelul mașinii
  • – seria de șasiu (este trecută pe cartea auto sau pe talonul mașinii la numărul de identificare și NU numărul de omologare)

Sunt vânzător auto. Ce am de făcut după ce am semnat contractul de vânzare-cumpărare auto atunci când fac o vânzare auto?

Dacă ești vânzător, după semnarea contractului de vânzare-cumpărare auto trebuie să te deplasezi la Direcția de Impozite și Taxe Locale (DITL) de care aparții cu domiciliul pentru îndeplinirea formalităților impuse de legislația în vigoare.

La DITL cât durează să ridic actele când fac o vânzare auto?

În general, durează între 1-3 zile ca să ridici actele auto dar există situații când acestea se eliberează ,,pe loc”. La ghișeu ți se va indica mai precis data (și eventual ora) la care le poți ridica.

Daca sunt vânzător auto ce documente trebuie să-i predau cumpărătorului auto, când fac o vânzare auto?

Documentele eliberate de DITL și actele auto ale mașinii. Când înstrăinezi mașina, pe spatele certificatului de înmatriculare trebuie să treci mențiunea “înstrăinat către …. (numele cumpărătorului)”, să specifici data și să semnezi.

Te sfătuim să păstrezi copii xerox ale tuturor actelor auto (talon, CIV și CI cumpărător).

Care sunt taxele auto pe care trebui să le achit dacă sunt vânzător auto?

Ca vânzător auto, nu ai taxe auto de achitat. Trebuie doar să fii cu taxele și impozitele locale achitate la zi ca să poți face o vânzare auto.

Trebuie să-i dau RCA-ul meu cumparătorului când fac o vânzare auto?

Nu trebuie, dar o poți face. Totuși, recomandarea este să nu îi oferi acestuia RCA-ul tău când faci o vânzare auto. Oricum cumpărătorul trebuie să facă RCA pe numele său pentru a înmatricula mașina. În acest fel, se evită situațiile conflictive în care posibile daune provocate de cumpărător ar putea fi decontate de RCA-ul vânzătorului care s-ar pricopsi cu Malus (opusul Bonusului) la emiterea unei noi polițe RCA pe o perioada de 3 ani.
Astfel, dacă în perioada când cumpărătorul a circulat cu RCA-ul vânzătorului s-au înregistrat daune, vânzătorul va fi penalizat prin aplicarea unui malus, adică majorarea primelor de asigurare cu două clase pentru fiecare daună platită.

Procentele malus

Indicativ, nivelurile de majorare M sunt următoarele:

  • M1 + 10%          M3 + 30%         M5 + 50%         M7 + 70%
    M2 + 20%         M4 + 40%         M6 + 60%         M8 + 80%

Deci, te-ai convins? Nu transmite mai departe RCA-ul tau. Cumparătorul își poate face RCA foarte simplu și rapid pe platforma DocExpress.

Îmi pot recupera banii pe perioada valabilă rămasă din RCA după ce fac o vânzare auto?

Da, acest lucru este posibil și îți recomandăm să îl faci. Se pot recupera banii pentru perioada de valabilitate rămasă din RCA.

Plăcuțele auto. Ce se întâmplă cu ele după ce fac o vânzare auto?

După o vânzare auto, dacă ești vâzător și dorești păstrarea acestora, conform Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), trebuie să achiți o taxă (în valoare de 30 lei în prezent) și plăcuțele auto vor rămâne în posesia ta până când îți vei înmatricula o nouă mașină.
În schimb, dacă ești de acord ca plăcuțele de înmatriculare să fie păstrate de cumpărătorul auto, la înmatricularea mașinii acesta trebuie să specifice că automobilul va rămane cu aceleași numere de înmatriculare. Acest lucru se întâmplă la ghișeul DRPCIV.

Dacă cumpărătorul auto nu înmatriculează mașina pe numele lui și primesc amendă ce fac?

Te sfătuim să notifici imediat Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor în a cărui evidență era înmatriculat vehiculul înainte de acea vânzare auto ca să solicite efectuarea mențiunilor de înstrăinare în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate.
Deși această înscriere nu înlocuiește și nu este echivalentă cu o transcrierea efectivă, pe viitor nu vei mai primi astfel de notificări.
O altă soluție o reprezintă cererea de chemare în judecată a cumpărătorului, eventual alături de Instituția Prefectului județului de domiciliu, Direcția Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor – Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.
De ceva vreme, cumpărătorii auto care, după o vânzare auto, nu înregistrează contractul de vânzare-cumpărare auto în termenul legal, riscă suspendarea permisului şi a înmatriculării. Dacă cumpărătorul auto este prins de poliție circulând cu mașina fără să fi finalizat înmatricularea auto pe numele său (de cumparător), atunci va primi între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 1.305 lei şi 2.900 lei, și în plus i se vor reţine certificatul de înmatriculare şi plăcuţele auto.
Pe situl DRPCIV se poate verifica online starea de înmatriculare a unui autovehicul accesând linkul.

Cu ce mă ajută DocExpress la vânzarea sau cumpărarea unui auto?

DocExpress te ajută să-ți faci automat toate actele auto de care ai nevoie, atât pentru vânzătorul auto cât și pentru cumpărătorul auto. În plus, îți oferim și un ghid auto gratuit care îți explică pas cu pas ce ai de făcut cu fiecare document în parte, legat de procedura de vânzare auto și de procedura de cumpărare auto. Mergi la sigur cu DocExpress. Asta e sigur 🙂
Noi credem că vei câștiga timp valoros pentru tine accesând DocExpress.ro, birou online de acte auto, așa că te încurajăm să folosești serviciile noastre de Acte auto online și RCA online cu toată încrederea.

Drumuri bune îți urăm!

12 Comments

  1. Marius Andronache
    18/11/2021 at 19:59

    Salut Vlad si multumesc pentru intrebare. La vanzarea unui autoturism nu este o conditie obligatorie ca vanzare sa aiba loc sa existe RCA valabil pe numele vanzatorului. In schimb este obligatoriu pentru cumparator sa aiba RCA in primul rand ca sa poata circula si in al doilea rand ca sa poata inmatricula masina pe numele lui.

    Pentru utilizatorii nostri, cand generam actele auto se pot genera instantaneu, fara a mai completa alte date, toate ofertele RCA din Romania respectiv de la toti asiguratorii.

    DocExpress

  2. 21/03/2022 at 21:27

    Buna ,asi avea o rugaminte la dvs am un client la masina si domnul vrea sa o cumpere pentru programul rabla,ce documente trebuie sa dau clientului ,masina este înmatriculatape Romania pe numele meu

    • Marius Andronache
      28/04/2022 at 13:13

      Buna ziua – procedura de vanzare-cumparare este aceiasi indiferent de scopul cumpararii – in cazul de fata programul rabla.

  3. mariana-
    27/04/2022 at 11:59

    Condițiile sunt aceleași dacă vânzarea se face către un cetățean UE, nerezident în România?

    • Marius Andronache
      28/04/2022 at 13:11

      Buna ziua – daca cumparatorul este nerezident se va aplica legea valabila acolo unde este rezident.

  4. Flavius-
    05/05/2022 at 20:25

    Bună seara, nu mai este necesar să scot certificatul fiscal înainte de a completa actele de vânzare? Mulțumesc

    • Marius Andronache
      09/05/2022 at 15:43

      Buna ziua – procedura este diferita in functie de pers fizice / juridice. de asemenea, nu este o procedura unitara in toata tara. pe scurt, la PF nu tb certif fiscal in principiu dar la PJ se elib o data cu stampilarea contractului de catre DITL.

  5. LAura B-
    31/05/2022 at 17:09

    Buna ziua
    un raspuns va rog
    Cand se preda masina la vanzare? La intrarea banilor sau la predarea si Contractului cu avize de la DITL?
    Multumesc!

    • Marius Andronache
      06/06/2022 at 21:00

      Buna ziua – corect ar fi ca banii sa fie predati atunci cand se ridica contractul de vanzare cumparare cu viza DITL-ului vanzatorului. Posibil ca vanzatorul auto sa aiba datorii la fisc si atunci nu poate face vanzarea.

      Recomandarea DocExpress ar fi ca masina sa fie predata atunci se platesc banii dupa ridicarea contractului cu viza DITL-ului.

      Cu stima,
      DocExpress

Comandă acum

Redactare acte auto acte auto online RCA ieftin